My new Marc By Marc Jacobs


Lykke! Da mamma reiste til New York for noen timer siden, kom hun hjem med denne nydelige veska til meg. Delvis julegave, og delvis betaling for å passe på lillebroren min mens hun var bortreist. Jeg hadde sett på denne veska kjempelenge, men lagt den fra meg fordi den var så dyr. Heldig som jeg var, var det 40% salg på MBMJ butikken i New York, og det er historien om hvordan denne skatten kom til mine hender. Den er i modellen Silivone valley stachel, og den er i perfekt størrelse til mitt bruk. Den har plass til iPad når jeg skal på skolen. Når jeg skal ut, har den plass til kamera. Den har også en avtagbar lenke, slik at den også kan fungere som en skulderveske. 

Hvilket kjøp er du mest fornøyd med nå?

Gold and marble

I dag har jeg tenkt å vise, og muligens inspirere, dere med de forskjellige detaljene i leiligheten min som jeg har lagt et "personlig" preg over. Da jeg flyttet inn visste jeg at de fleste gjenstandene som ble tatt med inn i leiligheten skulle matche, for å skape en gjennomført følelse. De siste månedene har jeg vært helt forelsket i gullfargede og marmor. Det var en stor fryd da jeg oppdaget gullspray og marmor-papir med lim på. Det har gitt meg friheten til å personliggjøre og fullføre stilen jeg ønsket å ha gjennomgående i leiligheten. Jeg kan bare tenke meg hvor mye penger jeg har spart på å gjøre dette selv, enn å kjøpe lignende objekter i butikkene.

Tidligere har jeg sakt at jeg skal lage en video som viser frem leiligheten min, noe jeg er i gang med. Jeg har enda noen få små prosjekter igjen før jeg er helt fornøyd, og vil ikke vise hele leiligheten før det. Jeg skal blant annet få opp en bildevegg og lage et lite bord. Dersom du er interessert i å se bildene jeg allerede har publisert, har jeg skrevet et innlegg om det her. Jeg har gjort noen små endringer siden den gang, men innlegget viser litt.

Både blomstervasen og kaktuskrukkene her er i fra Ikea, og hadde et helt vanlig og kjedelig utrykk. Jeg er ikke så stor fan av vanlige glassvaser og hvite krukker, og bestemte meg for å gjøre noe med det. Derfor sprayet jeg dem i gull. Bokstavene sto heller ikke i stil med leiligheten, derfor er sidene nå sprayet i gull og marmor-tapeten er festet i fronten. Dere ser det bedre på bildene som kommer lenger ned i innlegget. Jeg blir like fornøyd hver gang jeg ser i vinduet mitt nå, fordi jeg vet at det er ingen andre som har akkurat det samme som jeg har.

På bildet under hadde jeg egentlig bare kjøpt to quotes, uten å vite hva jeg skulle bruke dem til. Etter noen dager fant jeg ut at det ville vært fint med en liten gullramme rundt. Det var ikke så lett å fine rammer i gull uten mange detaljer på. Derfor kjøpte jeg to billige på Ikea, og sprayet dem i gull. Slik fikk jeg akkurat de rammene jeg selv ønsket å ha.

Jeg har tidligere publisert et innlegg om hvordan jeg lagde de hvite vasene mine med blått i bunn. Blomstene som er i denne vasen er også spraymalet i gull slik som de andre gjenstandene i leiligheten min. Jeg elsker kombinasjonen av hvitt, blått og gull. Det er derfor det er disse fargene som går igjen over alt.  Den eneste grunnen til at jeg har rosa blomster i gullvasen, er fordi den fargen står i stil med den ene quoten. Har du noen spennende DIY å vise meg? Legg gjerne igjen en link!

Som et slag i ansiktet- eksamen kommer snart

Vi vet alle hvor deilig det er med lange søndager i senga, kun med pysjamas på og med netflix på skjermen. Bare glemme alt rundt seg, og utrolig nok nyte det sure været som forhåpentligvis gir deg god nok grunn til å bli der resten av dagen. Det er egentlig grunnen til at søndager er min favoritt dag av uka. Ingen mas, ingen stress og bare god tid til å lade opp til neste uke. Noe som er viktig når man prøver å prestere så godt som man kan hver eneste dag ellers.

Vel, de dagene forlot meg for lenge siden. Jeg har nå pysjamas på hver eneste dag, fordi jeg sitter inne og pugger til eksamen som ikke er om så alt for lenge. Jeg orker rett og slett ikke å stelle meg, med mindre jeg skal utenfor bygget. Tiden har virkelig flydd forbi - og jeg trodde ikke eksamen skulle komme så raskt. Så den siste tiden har jeg vært hjemme ved skrivepulten min, med bøker og notater. Når jeg sier pugging, mener jeg å sitte ved pulten hele dagen - i pysjamas.

Jeg har valgt å fokusere på det aller kjedeligste og vanskeligste først. Ikke bare fordi det er det faget jeg skal ha eksamen i først, men fordi da kan jeg bare bli ferdig med det og glede meg til de fagene som interesserer meg. Dere som følger meg på Snapchat (piavinningland), har sikkert lagt merke til hvor kjedelig det er å sitte der hele dagen. Det er vanskelig å komme gjennom det første faget, fordi stoffet er tungt. Det er mange ord jeg ikke forstår, og faget er så ubetydelig i forhold til utdanningen min, at jeg ikke har noe interessefelt for det i det hele tatt.

Over snakker jeg om faget exphil, eller filosofi som jeg kaller det. Boka til det faget har 14 kapitler, delt ut over 370 sider. Til eksamen har jeg lov å ha med meg håndskrevne notater, noe som er et must for meg når jeg ikke forstår så mye av faget. Derfor har jeg bestemt meg for å skrive ned det "viktigste" på 1, maks 2 A4 ark. Det tar mye lenger tid enn å bare lese boka, men til eksamen vil det sikkert være gull verdt. Det kjekkeste ved puggingen må jeg innrømme at er å bruke forskjellige farger fremfor en kulepenn.

Jeg har aldri vært glad i å drikke kaffe, og liker generelt ikke varm drikke. Men, nå har endelig lyspæra lyst opp for meg også. For å komme meg gjennom all denne puggingen, har jeg blitt helt avhengig av å få i meg koffein. Jeg forstår endelig hvorfor "alle studenter må ha kaffe". Dagen har ikke nok timer til å komme seg gjennom pensum, og kroppen min har ikke nok energi til å lese gørrkjedelige bøker som aldri kommer til poenget. Jeg drikker iskaffe, fordi som jeg tidligere sa, liker jeg ikke varm drikke. Det er bokstavelig talt det eneste som holder meg våken gjennom timene med hodet i boka.

Før jeg begynte på universitetet hadde jeg aldri trodd jeg ville legge så mange timer i studiene. Jeg trodde det hele ville bli kjempelett, men slik ble det ikke med alle fagene. Ikke forstå meg feil - jeg har det kjempegøy på skolen og angrer ikke ett sekund på studieretningen min. Men, det vil alltid være noen fag som er vanskeligere enn andre. Jeg leste mange artikler om hvor mange gjennomsnittlige timer studenter brukte på å studere, og trodde det skulle bli lett. For å si det mildt - sitter jeg flere timer enn det jeg trodde det ville bli. Jeg fikk meg en skikkelig støkk når det endelig gikk opp for meg hvor mye jeg måtte gå gjennom. Det var som et slag i fjeset. Nå håper jeg på at jeg skal klare å lære meg å balansere tiden jeg bruker på skolen, på lik linje som jeg har lært meg å drikke fire kopper kaffe hver dag. Jeg må kunne klare å være sosial, spise mer en ett måltid daglig, få tid til bloggen og kanskje ta meg en tur ut også. For ikke å glemme - huske og slappe av også. Det jeg har lært av 3-4 måneder på universitetet, er at man bør begynne med pensum i begynnelsen av skoleåret, og ikke drøye det til "senere". Man lærer mye av å feile.

Har du noen utfordrede fag i år?

Dream outfit

outfit

Det er lenge siden jeg har blitt så fornøyd med et antrekk satt sammen på polyvore, som jeg ble med dette. Er det noe jeg skal lete etter i butikkene fremover, så er det en fin maxikjole i ull og en ny kåpe! I det siste har jeg fått mer og mer sansen for jordfarger, og har utrolig nok vurdert å kjøpe noen slike plagg selv.

 

Var det noe du likte godt ved dette antrekket?

Where is home?

I det siste har jeg tenkt en god del på hva som egentlig kan kalles for hjemme nå. Helt ærlig, vet jeg det ikke selv lenger. Jeg har min egen flotte leilighet her i Sandnes, men samtidig har jeg enda soverommet og den gode senga mi i Haugesund. Hvilken av disse som er "hjemme" for meg nå, er bare forvirrende. Til de som enda bor i Haugesund sier jeg "ja, jeg kommer hjem i helga". Men samtidig sier jeg til de her i Stavanger-området at jeg snart er hjemme, når jeg kommer til leiligheten. Jeg bor jo ikke hos foreldrene mine lenger, og bor et flertalls kommuner unna de. Det hele er egentlig en veldig forvirrende situasjon, og jeg tviler på at jeg er helt alene med å sitte med denne følelsen.

Da jeg flyttet hadde jeg gledet meg i flere måneder. Kjøpt inn møbler, dekor, kjøkkenredskaper og andre nødvendigheter for å flytte inn. Jeg var klar for å gjøre noe nytt, selvstendig og spennende. Nå skal jeg fortsette å bo og studere i denne byen i 3 år til, med litt utflyttinger inn i mellom. Hvordan vil situasjonen min bli dersom jeg velger å ta praksisperioden min i Oslo? Da vil jeg bo der i 10-20 uker. Vil det være Haugesund eller Sandnes jeg kaller for hjemme da, eller kanskje Oslo? Likt som når jeg skal dra på utveksling i et halvt år, hvor vil hjemmet mitt være da? Hva når jeg skal flytte for å studere videre eller jobbe i en annen by? Jeg skal flytte så voldsomt mye på meg de neste årene, at det hele blir bare vanskelig å tenke på.

Selv nå er jeg usikker på hvilken postkasse jeg skal sende pakkene mine til. Frem til nå har jeg sendt de litt hit og dit, og egentlig ikke helt funnet ut av det. Selvfølgelig ville det enkleste vært å sendt dem til Sandnes, men jeg føler at det blir problematisk dersom jeg må hente dem på postkontoret. Jeg vet jo ikke hvor det er en gang. Dessuten er det jo en god grunn å reise til Haugesund for å hente alle godsakene som har havnet i postkassen.

Kanskje dette er en følelse jeg alltid kommer til å ha som student? Jeg kommer jo ikke til å kjøpe noe hjem som er mitt eget før jeg er ferdig med studenttilværelsen, om ikke veldig lenge etter det også. Muligens jeg aldri vil være sikker på hva som er "hjemme", før jeg har kjøpt noe selv. Og det kan jeg jo leve med. Det er jo ikke en vanskelig situasjon jeg er i nå, det er bare noe jeg har undret over de siste ukene.

Jeg har aldri slitt med hjemlengsel, og alltid vært likegyldig til stedet jeg har vært. Jeg er jo vandt til å flytte en del. Både til nye hus, nye land og mellom skilte foreldre. Reising har også vært en stor del av min hverdag i alle år. Man kan nesten si at jeg har blitt ekspert på å bo i en koffert og flytte på meg.

Jeg har egentlig alltid vist at jeg ikke ville bo i Haugesund når jeg en dag ble ferdig å studere. Jeg tror og håper at jeg ikke må bo der. Jeg føler at det er flere muligheter for meg andre steder, langt-langt borte. Jeg har vell vokst fra den byen, kan man vell si? Jeg er veldig glad i storbyer hvor man bare smelter inn med store folkemengder. Har mange muligheter. Et sted hvor det skjer mye, og det finnes noe for alle de forskjellige personlighetene. 


Har du kjent på denne følelsen før?

A day in my shoes - hour by hour

Endelig er det min tur til å dra dere gjennom min dag, time for time. Etter timene gikk i dag, innså jeg hvor dårlig dag jeg faktisk hadde valgt å gjøre dette på, det skjer jo nesten ingenting! Men, jeg liker denne type innlegg, fordi det lar oss bli kjent med hverandre uten at noe overfladisk tar fokus.


 

07.00 - Sander vekker meg, og vrak som jeg er gjør jeg ikke annet enn å klage over at jeg ikke har noe å ha på meg i dag, så det er ikke noe poeng i å stå opp. Morgentrynet er kommet for å bli, dette er alt for tidelig å stå opp. Når jeg etter litt om og men kommer jeg meg ut av senga, smelter jeg sammen med sofae , som er hvor jeg skal sitte den neste timen og spise toast med isvann til.

08.00 - Jeg sminker meg og finner i siste liten et antrekk som er litt brukbart. Jeg tar noen raske bilder i speilet før jeg løper ned til bussstoppet. Ute har det blitt kaldere enn jeg trodde, og jeg angrer øyeblikkelig på at jeg ikke tok på meg skikkelig ytterjakke. Bussen min kommer, og nok en dag kommer jeg meg til skolen.

09.00 - Jeg har akkurat ankommet universitetet etter minst hundre gjesp på bussen. Nå skal jeg gå på forelesning med gjesteforeleser, noe jeg ser frem til hver eneste gang. 

10.00 - Kan jeg enda kalle det for friminutt når vi tar pause i forelesningen? I så fall fikk jeg friminutt nå. Det viste seg at vi skulle gå gjennom tunge lover og regler innen journalistikk i dag, og da er det godt å kunne ta et avbrekk og lese noen blogger når man får "friminutt".

11.00 - Jeg begynner å kjenne hvor tungt det faktisk er å sitte å følge med i forelesningen. Lover, regler og jus generelt er litt kjedelig i det lange løp, selv om det er veldig viktig. Hmm, gleder meg til det er pause igjen. Jeg har falt litt av nå, og begynt å skrive ned noen bloggideer, som egentlig underholder meg mer enn de burde. 

12.00 - Nå har vi hatt pause i en halvtime, yay! Men, snart skal vi sitte i klasserommet i 2 timer til med forelesning om lover og regler. Begynner å lure på om jeg har valgt helt feil dag å gjennomføre dagen min time for time innlegget, ettersom det er enda kjedeligere for dere å lese om hvor kjedelig jeg har det.14.00 -
Jeg droppet å skrive en oppdatering for en time siden, ettersom det rett og slett ble for kjedelig. Akkurat nå busser jeg hjem fordi jeg nettopp fikk melding av Sander om at han kjøper kinesisk til middag, min favoritt! "Stiches" av Shawn Mendes er i ørene mine mens jeg skroller over de fantastiske kåpene som selges denne høsten. Jeg er helt betatt - WOW, DER HOLDT BUSSEN MIN PÅ Å KRÆSJE - back to point; jeg elsker altså fargene, tekstilene og snittene på sesongens kåper. For å si det slik; jeg fikk penger fra lånekassen i dag, og er ikke redd for å bruke litt av dem på en lekker kåpe som kan følge meg de neste månedene.

15.00 - Jeg har funnet min nye favoritt kinaresturang her i Sandnes, og den smaker bedre enn hva jeg noen gang kunne forestilt meg. Mett og fornøyd setter jeg meg ned for å redigere litt bilder, blogge og slappe litt av før jeg skal videre.

16.00 - Sitter igjen på bussen - midt i rushen. Det føles ut som om det er en evighet til jeg kommer meg frem dit jeg skal, puuh trafikken i storbyen går virkelig treigere enn treigest altså.17.00 - Nå er jeg og sander barnevakt på onkelbarna hans. Litt leselekser, middagsspising og en hel del tv-titting står på menyen vår denne timen.

18.00 - Vi tar oss en tur bort til butikken for å kjøpe noe søtt å spise på i kveld. Energinivået mitt har nådd bunn, og det er lettere sakt et mirakel at jeg har holdt meg våken de siste timene. Blodsukkeret må opp, nå!

19.00 - Vi forbereder oss for en kveld foran tv-en, slik vi gjør hver eneste kveld. Jeg og Sander har sett utrolig mange forskjellige serier sammen, og det er faktisk en utrolig kjekk ting å gjøre sammen. Sannsynligheten for at du ikke finner meg foran en eller annen skjerm på kveldstid, er svært lav. Før jeg setter i gang med tv-serier i kveld, har jeg nå skrevet dette blogginnlegget. Jeg er ikke fornøyd i det hele tatt, men har lagt så mye arbeid i det at jeg ikke orker å droppe det nå. Takk for meg.Hva har du gjort i dag?

12 supre sparetips til studenter

Du har flyttet ut for deg selv, vet egentlig ikke hva det koster å bo og hver gang du går på matbutikken holder du på å falle om hver gang du ser hvor dyrt det faktisk er å kjøpe en liter melk. For ikke å snakke om kylling og alle andre kjøttprodukter, oh my. Det å flytte for seg selv for første, eller andre gang, kan være like overraskende. Man føler seg selvstendig, voksen og klar for noe nytt. Mange, inkludert meg selv, har aldri betalt en eneste regning i livet sitt før dette. Plutselig står man ansvarlig for at mat, leie, tv, internett, mobil, strøm og andre eventuelle kostnader skal bli betalt hver eneste måned. Og det til rett tid, ellers får du ikke råd til å kose deg litt ekstra i helgen. 

Det er trist og av og til vanskelig å plutselig stå på sine egne bein. Den selvstendigheten vi siklet etter siden vi var 14 år, er plutselig ikke like kul lenger. Tilværelsen kan oppfattes som en krig mot fristelsene i butikkvinduet. Man har bare ikke råd til absolutt alt, og det er viktig å bare bite i seg. Uansett hvor surt det eplet kan være, kan dette være den nye realiteten din de neste 3+ årene. Frykt ikke! Jeg har gjerne ikke bodd alene så fryktelig lenge, men noen sparetips har jeg klart å skrape frem til dere. Og slapp av, ingen av dem handler om å legge seg sulten hver kveld.

✓ JA til reklame!
Jeg vet det, de fleste reklamene man får i posten er ubrukelige. Men, du får jo tilbudsbladene fra butikkene i nærheten, og de bør behandles som gull sendt fra himmelen når du trenger å spare inn på matbudsjettet. Jeg pleier å skrive en handleliste hver eneste mandag, som skal gjøre at vi har mat ut uka. Denne handlelisten baserer jeg på hvilke tilbud som butikken har. Jeg går ikke helt over taket når jeg gjør dette heller. Jeg velger ut en butikk som har de beste tilbudene, og dropper resten. Det er ikke så gøy å løpe fra butikk til butikk på grunn av tilbud, selv om det også er en måte å tjene penger på. Men, det er den tunge metoden.

✓ Mat
Jeg kunne sikkert skrevet en hel bok om hvordan du kan spare penger på mat. Sett bort i fra leien, er det definitivt mat vi bruker mest penger på. Vi har funnet ut at det går fint å bruke helst under 100kr på middagen hver dag. Dersom du leser punktet mitt over og de under, kommer du til å forstå hvorfor dette fungerer bra som en grense. Det vil totalt si at jeg og kjæresten min bruker under 1500kr hver på mat i måneden. En god ting er jo å reise hjem til familien, hvor man får god mat uten å betale en eneste krone.

✓ Spis alle måltider hjemme
Uansett hvilke begrunnelser du skulle klare å hoste frem, vil det alltid være billigst å spise hjemme. Det er dyrt å spise på resturanger, cafeer og i skolekantinen. Det er noe jeg unngår. Kjøp heller inn knekkebrød og yoghurt som du kan ha med deg i vesken og spise dersom du blir sulten men ikke er i nærheten av hjemmet ditt. I det lange løp er det fryktelig mye penger å spare på det. Visste du at dersom du kjøper mat på skolen for 50kr hver eneste dag, vil den totale summen etter 1 år være 9500kr. Tenk på den sydenturen du kunne fått for de pengene da!

✓ Ikke gå på butikken når du er sulten
En god regel er at man går på dagligvarebutikken hver mandag, etter man har spist middag. Da handler man inn alt man trenger den følgende uka, så slipper man å gå på butikken flere ganger. Dersom man går på butikken når man er sulten er det dessuten lett å kjøpe mer enn det man egentlig trenger, og et er virkelig fy-fy når du allerede har lite å rutte med. Med god planlegging, bør dette fungere for de aller fleste.

✓ Kaffe
Er du en som ikke tåler å puste inn luft om morgenen før du har fått i deg kaffe? Da bør du tenke på hvor du kjøper den. Dersom du ikke har den fantastiske statoilkoppen med gratis påfyll og muligheten til å gå dit hver morgen - bør du i hvert fall ikke kjøpe den på skolen eller hos en kaffekjede. Kjæresten min er en av disse menneskene, og han har fått en kaffepose og en trakter, slik at han selv kan lage kaffeen sin på 2-3 minutt hver morgen. Dersom du foretrekker iskaffe eller frappuccino, er dette noe du kan lage kvelden før, for å kun rive ut av kjøleskapet den neste morgenen. 

✓ Dele regningen - sosialt og godt
Du vet hvor kjedelig det er å stå på kjøkkenet og lage mat, noe som føles som en evighet? For ikke å snakke om prisen du har betalt for å lage det eneste du lærte av matlagingen i 9.klasse. Hva med å gjøre hele denne prosessen om til en sosial og billig begivenhet? Samle sammen noen venner, dra på butikken sammen og lag maten dere skal spise sammen! Dette er både gøy, og du splitter regningen mellom dere. Innrøm det, du spiser ikke så mye som du lager hver dag uansett.

✓ Ikke kast panteflasker
Dette er jeg en synder på. Det er faktisk penger å spare på å ta vare på de irriterende panteflaskene som egentlig bare ligger og tar plass. Men, hva gjør man ikke for å spare inn noen kroner? Uansett hvor kjedelig det er, så er det en god følelse å vite at man sparer både lommeboken og miljøet når man panter flaskene. Pengene man får igjen, kan man legge i en sparegris, noe som fører meg til neste punkt.

✓ Sparegris
Her i leiligheten har jeg en skål hvor vi kaster alle småmynter vi har på oss og pantepengene. På denne måten sparer vi småmynter som vi aldri hadde hatt bruk for en gang, uten at lommeboken merker noe på det.

✓ Forventninger
Hendene på bordet alle sammen, det er på tide å senke forventningene våre. Vi kommer ikke til å ha råd til alt man kan drømme om mens vi studerer. Noen har bedre råd en andre, men det er viktig at du fokuserer på deg selv. Finn ut hva du har råd til og hva du virkelig trenger. Finn ut hvor dine forventninger kan ligge, og legg heller opp langvarige mål for å få råd til de litt dyrere tingene du egentlig vil bruke hele studielånet på med en gang. Gjør det om til en lek, og se hvor mye du klarer å spare.

✓ Budsjett
Vi lærer kanskje ikke å lage et skikkelig budsjett på skolen i mattetimene, men nå skal du virkelig få bruk for pluss og minus. Vi har vell alle sett på luksusfellen? Nå skal nemlig du sette opp en slik tavle for deg selv. Finn ut hva du totalt har i inntekt, for å så skrive opp hvilke faste utgifter du har. Slike som tv, leie, mobil, strøm og mat er godt å begynne med. Deretter kan du skrive opp det du har lyst til å kjøpe, for å se om det er rom i budsjettet for det. Mitt tips er å gjerne sette opp litt ekstra på mat enn det man tror man bruker, slik at man gjerne har litt å strekke seg etter. Husk den viktige spareposten da, det har vel ingen vondt av?

✓ TV og streaming
Jeg har lest artikler opp og ned om hvor mange som plomberer TV-en sin for å slippe unna NRK-lisensen. Det er da jeg sitter godt, fordi alle mine TV-er har vært på foreldre. Men, la oss ikke gå så drastisk inn. Jeg er heldig og får tv-kanaler gratis av studentsamskipnaden, og slipper derfor å betale for dekoder og kanaler. For dere som ikke er like heldige, vil jeg anbefale å heller investere i streamingtjenester som Netflix, tv2sumo ect. Kjøp en apple-tv, og du får se på akkurat det du vil uten irriterende reklame. Ellers kan du bare streame det du vil gratis over nett. Litt ulovligheter skader vell ikke som fattig student? jeg tuller, okei, eller gjør jeg det?

✓ Bruk bussen
Det er dyrt å ha bil, men uten busskort kan det også være dyrt å ta buss! Men bussen seirer over bilen når man er student. På skolen er det kanskje mangel på parkeringsplasser, det er dyrt med bensin og andre utgifter med bil. Jeg betaler 350kr for buss hver måned. Jeg har regnet meg frem til at jeg ville brukt 4000kr på buss hver måned uten dette kortet, noe som igjen er et fint sted å spare på med tanke på både miljøet og lommeboken. Som regel er det gode bussforbindelser mellom skoler og byen, så det skal være lett å kunne benytte seg av det kollektivet.

Har du noen sparetips?

Only time will show

Ahh, så jeg elsker høsten. Tok meg selv i å ha en halvtimes fotoshoot med en busk i går, kun fordi den hadde de riktige høstfargene. Det ble ingen gode bilder ut av det, ettersom det uheldigvis var feil lys. På den positive siden, er jeg på et voldsomt godt humør i dag, og har skrevet to spennende innlegg som er på vei til dere i dag. Senere kommer det et innlegg med mine beste sparetips til mine medstudenter, og i tillegg til det skal jeg kjøre på med det superpopulære time-for-time innlegget som alle er hodestups forelsket i for tiden. Det blir utrolig spennende, jeg håper bare at jeg ikke glemmer å skrive ned hva jeg gjør hver time.

Jeg er utrolig glad for at skrivesperren har forsvunnet helt, og at jeg snart har flere fullverdige innlegg klare til dere. Tror faktisk bare det er bilder som gjenstår. Så fremover blir det mange innlegg med tips, triks og bare inspirasjon. Akkurat slik som jeg liker det, og forhåpentligvis du også. Håper alle har en fin og høstlig onsdag videre!

Er det noe du vil at jeg skal tipse/skrive om?

Hvordan frigjøre seg fra skrivesperren

Husker du da du var liten og skulle bli alt fra prinsesse, pirat, astronaut og apekatt når du ble stor? Det gjør jeg, og det kjennes fortsatt ut som om jeg har den samme usikkerheten ved å finne ut hva som var kulest av å være ei prinsesse og helten min, Kaptein Sabeltann. Jeg har valgt en studieretning som åpner mange dører, og gir meg muligheten til å lære litt om alt. Slik jeg ser det nå, kommer ikke fremtiden min til å være tørr og kjedelig uten lærdom. Men, jeg vil jo gjerne spesialisere meg på et bestemt område. Det hadde vært utrolig kult å kunne si masse om et spesielt emne, og ikke bare vite hvordan man bør skrive om det. Hva det feltet skal være, er jo et spørsmål i seg selv. Det bringer meg tilbake til skolepulten i 1.klasse på barneskolen, der alle muligheter var tilgjengelige for meg. Jeg kan enda velge å vrake mellom alt jeg vil, men vet ikke selv hva det er enda.

Denne usikkerheten får meg til å klø meg i hodet. Hardt. Jeg får ofte skrivesperre, og det føles ut som alle dører i hodet mitt har lukket og låst seg. Ingen tanker, følelser eller ideer kommer seg ut av hodet og ned på papiret. Eller, over tastaturet burde jeg egentlig si. Hvis jeg ikke har noe å skrive om, hva gjør jeg da? Et kjapt google-søk viser meg uendelig med metoder for å komme ut av denne ufrivillige blokkaden. Jeg har satt hyllen høyt for meg selv, og ønsker ikke å gjøre det samme hele tiden. Jeg vil ikke skrive om det samme eller bruke nesten identiske bilder hver gang jeg skal dele noe her på bloggen. Når man føler at absolutt alt er skrevet og sakt, er det ikke alltid like lett å komme frem til en original og ny ide. Jeg er en kontrollerende perfeksjonist, og det er ikke alltid like lett. 

Hvordan jeg skal komme meg ut av dette store sorte hullet, vet jeg ikke. Jeg føler meg elendig og udugelig som ikke klarer å skrape opp ett eneste ord, bortsett fra å skrive om denne store uvitenheten. Når jeg skriver dette innlegget, har jeg Ugly Betty rullende på tv-skjermen i bakgrunnen, som jeg ser for tredje gang. Plutselig fikk jeg noen ideer, og løp til boken jeg skriver alle ideer og sitater i. Det er en god måte for meg å spare på gullkorn, selv om jeg er alt for dårlig til å ta den med meg og faktisk lese i den når jeg trenger den. Jeg innser at av og til kan man komme over skrivesperre ved å skrive om hvor lite man har å skrive om. Så lenge jeg skriver, vil det alltid komme opp andre ideer. Det handler bare om å videreutvikle og jobbe med de ideene. Ut av det blå endret jeg tittelen på dette innlegget fra "Skrivesperren tar over" til "Hvordan frigjøre seg fra skrivesperren" - fordi jeg fikk en ny vinkling. I dag har jeg lest mye om hvordan andre kommer seg ut av skrivesperren sin, så jeg kan like så godt dele mine egne tips og erfaringer. 

☞ STOPP! Ta en pause.

Gå en tur. La vinden blåse deg i håret, grusen knurre under skoene dine og bladene falle rundt deg. Lag en kopp te eller kaffe og les en bok. Finn en venn som vil spille kortspill som varer i flere timer (jeg vil da anbefale run of nine). Bare få tankene bort fra det at du faktisk må skrive noe, la tankene fly fritt. Når du endelig setter deg ned i skrivehjørnet igjen, har du kanskje bedre lykke.

☞ Skriv alle tanker

Har du noen gang undret over hvor mye du faktisk tenker hver eneste dag? Det er få, om ikke ingen, som klarer å koble helt ut og ikke tenke på noen ting. Blant alle disse tankene kan det eksistere noen gullkorn. Derfor kan et være et tips å skrive ned noe av det du tenker på i løpet av en dag. Med litt tid og ettertanke, kan det utvikles til en god tekst flere kan relatere seg til. Alt fra hvor utålmodig du er ved kassen på rema midt i rushen, til tankene som kommer når du egentlig burde sove. Noe som tar meg videre til neste punkt.

☞ Legg deg til å sove

- og det gjerne tidligere enn du er vandt til! Jeg er mest kreativ når alle andre sover, stjernene og månen for lengst er kommet opp og det er helt rolig. Ofte går timene alt for raskt når jeg først har kommet med en ide. Det er nemlig når jeg skal sove at jeg undrer over alle verdens spørsmål, og kommer med de beste ideene. For meg har det fungert meg notatbok og lampe ved sengekanten, slik at jeg får skrevet ned alt. Det bør også du gjøre, begynn allerede i kveld. 

☞ Tankekart

Dra ut papir fra printeren. På papirene lager du tankekart. Sett et aktuelt tema i midten. Dersom det er for bloggen din kan du gjøre det enkelt og bare skrive "blogg" der. Så lager du streker ut til alt du kan tenke deg å skrive om, og utdyper det i nye streker og bokser. Drit i hva temaet på bloggen din er, den vinklingen kan du løse i ettertid. Av Ugly Betty lærte jeg at selv malaria kan vinkles inn mot mote. Så ikke sett tøyler på deg selv.

☞ Bytt perspektiv

Let etter den godt gjemte dagboka og finn frem 5 bøker. Bla opp på en helt ubestemt side og les en setning. Skriv ned hva du får ut av denne setningen. På denne måten tvinger du hjernen din til å tenke på noe annet en skrivesperre, og lager nye tanker. Spesielt i dagboken fra barneskolen kan du finne mange gullkorn. Da var du så liten og uskyldig uten noen form for filter og sperrer. Selv om det bare står hvem som var din crush, eller hvorfor du ikke liker den nye jenta i klassen - kan du vinkle det om til hvorfor mennesker liker/ikke liker hverandre. Finn fram nysgjerrigheten og let etter noe du kan gjøre om til et spørsmål.

☞ Google er nå din beste venn

Uansett hva du googler, har alltid google noe du kan lese- og serverer det på et gullfat til deg. Søk opp noe som interesserer eller provoserer deg, noe du undrer på eller noe du vil vite mer om. Les deg opp på noe noen andre mener noe om, og finn ut hva du mener om saken. Grav i dine egne erfaringer og finn ut hvordan du vill løst en problemstilling. Dersom du selv lurer på noe, garanterer jeg det at du ikke er alene om det. Personlig liker jeg best å lese i forskjellige forumer, fordi der finner man både kloke skapninger - og noen med en skrue løs. Uansett hvor du velger å grave etter inspirasjon og ideer, vil alltid google gi deg alt for mange sider om det emnet.

☞ Notatboken skygger deg

Sørg for å alltid ha notatboken med deg. Dersom den ikke får plass i hverdagsvesken din, kjøp enten en mindre bok eller en større veske. Fordi fra nå av går du ikke uten den. De beste ideene kommer når man ikke bevisst leter etter dem. De kan komme på bussen, under et møte, på skolen eller på kjøpesenteret. De forsvinner også like lett som du kom på dem, så det er viktig å skrive ideene ned med en gang. Hva er dine beste tips mot skrivesperre?

Feriehysteriet er i gang - ulykker på veien er i sikte

Høstferien startet for de fleste på fredag, men ikke for meg. Jeg får nok ikke ferie før juleferien, men valgte alikevell å reise hjem for å passe på lillebroren min mens mamma er bortreist. Man merker raskt at de fleste skal reise i fellesferiene. Veiene er fulle, folk kjører raskt og er stresset. Alle vil komme seg til hytta, flyplassen og andre feriesteder raskest mulig. Alle vil være først, og glemmer ut at egentlig tenker hele gjengen likt. Det er fort å glemme at man ikke er alene på hverken veien - eller i bilen. Trykke litt ekstra på gassen, skru opp musikken og dra hverdagsstresset med seg i kjøreturen. 

Jeg har ikke egen bil, og reiser derfor med buss når jeg skal hjem til Haugesund. På fredag tok jeg en tidligere buss, fordi jeg tenkte jeg ville slippe unna dette feriehysteriet.Det gjorde jeg da altså ikke. Tvert i mot - vi stoppet opp noen hundre meter fra en dødsulykke. Man leser hele tiden om folk som kjører av veien, kræsjer i biler, fjell og i autovernet når ferien begynner. På SSB kan man også se at de fleste dødsulykkene på veien skjer i fellesferiene. Jeg kunne se helikopteret, brannbilen og alle blålysene gjennom trærne. Rett rundt svingen, bare noen meter fra meg, hadde det nettopp vært en front mot front kollisjon. 

Vi sto stille på veien i over 2 timer. Mennesker begynte å gå ut av bilene sine for å undersøke hva som hadde skjedd. Da en brannmann gikk fra bil til bil og fortalte hvor lenge vi kom til å stå stille, kjørte de fleste bilene tilbake for å finne en annen vei til sitt mål. Veien sto fast i begge retninger, og jeg kan tenke meg at det var flere som ikke rakk det de skulle. Men, det er konsekvensen av at vi stresser så mye når ferien begynner.Jeg merket også dette feriehysteriet i går, da jeg skulle kjøre en liten time for å ta med min lillebror til klatreparken i Nedstrand. Personlig er jeg veldig obs på å følge fartsgrensen, og ligger gjerne under den dersom veiforholdene er helt forferdelige. På veien jeg kjørte var det et stort fjell, med bråe svinger og med liten sikt i 80-sonen. Jeg vet at det ikke er en god kombinasjon, fordi man vet virkelig aldri hva man møter rundt neste sving eller over den neste bakken. Det kan være mennesker, dyr, en ulykke eller hva som helst. Derfor bremser jeg ned farten - fordi det ville vært egoistisk å gjøre noe annet. 

Det som irriterte meg grenseløst på denne bilturen, var at jeg hadde en annen bil bak meg. Nei, det er ikke et problem at han skulle til akkurat samme sted som meg. Men, det er respektløst å legge seg helt opp i min bil, til og med når jeg kjører 80 km/t. Jeg klarte å se at denne mannen også hadde barn i baksetet, og jeg ville trodd at han ville beskyttet dem. Men - nei. Hadde jeg måtte bråbremse, hadde jeg ikke hatt muligheten til det. Han hadde da kjørt rett inn i min bil. Jeg prøvde flere ganger å signalisere at han måtte gi litt mer avstand mellom bilene våre, men han må nok ha vært både blind, døv og dum. Dette er noe som irriterer meg grenseløst på veien. 

Dersom vi alle bare kunne slappet av, pustet ut og tok ferien med ro - tror jeg ikke det ville vært like mange ulykker på veien. Skal ikke ferier være avslappende, og et lite avbrekk fra vår allerede stressende hverdag? Det er utrolig viktig og alltid huske at man ikke er alene på veien. I din egen og i andre biler kan det sitte uskyldige barn, som ikke i det hele tatt kan kontrollere trafikken. De har ingenting de skulle sakt, fordi de fleste vet det ikke når du kjører for fort. Vi risikerer ikke bare våre egne liv, men også andres. 


Har du opplevd noe skummelt på veien?

Les mer i arkivet » Juni 2016 » Februar 2016 » Januar 2016
hits