La jentene bruke prinsessekjoler!

Kjenner at jeg blir sint av alle medieoppslagene om skoleball som blir avlyst. Unge mennesker, ikke bare jenter, gleder seg i flere år til denne festdagen skal komme. Skoleball er på en måte en markering for at man snart har gjennomført ungdomsskolen. At voksne skal bryte inn og si at det ikke er greit å holde et skoleball, fordi det skaper for mye press blant de unge, gir ikke helt mening. Jeg forstår at vi alle vil unngå at noen skal ha en dårlig opplevelse, føle seg presset til å bruke mest penger og at ingen skal føle seg utelatt fordi de ikke har råd til en stor flott kjole. Men må man virkelig avskaffe hele greia?

Jeg blir derimot glad når jeg leser om rektorer som legger forbud, fremfor å avlyse. Det er ikke alle som har råd til limousin og annen transport. Det er ikke alle som har råd til en kjole (og i noen tilfeller, to) som bare brukes en kveld. Selv brukte jeg rundt en tusenlapp på ballkjolen min i 2011, inkludert å sy den inn hos en sydame. Jeg fikset håret mitt hos frisøren. Disse kostnadene hjalp mamma meg med, mot at jeg hjalp henne med husarbeid og lignende arbeid. Jeg ble tilbudt en plass i limousin med venninnegjengen for en hundrelapp, men på det tidspunktet hadde jeg ikke det. Mamma hadde allerede brukt så mye penger på meg at jeg ikke ville spørre om mer. Jeg kunne jo bli kjørt ned gratis av foreldrene mine, så jeg så ikke problemet. Alt dette resulterte i at jeg fikk lov å være prinsesse for en kveld. Jeg hadde det kjempegøy, og det var veldig stas å kunne bruke den flotte kjolen, om så bare en gang i livet. Det er en kveld jeg alltid kommer til å huske. Det samme kommer til å gjelde for andre, uansett hvordan de kom seg dit og hva de hadde på seg.

Skoleball handler ikke bare om kjoler, sminke, hår og hvilket transportmiddel du bruker. Det handler også om samhold og fellesskap. Man får møte venner, skolekamerater og mange andre etter skoletid. Du får oppleve en ny side ved folk som du kanskje aldri har snakket med før. Man har det gøy sammen og nyter det den ene kvelden i livet. Nye og gamle vennskap blir pleiet. 

Kommentarer på facebook fra kvinner i 40-50 årene som "vi lærte å sy på barne-og ungdomsskolen, og jeg sydde min egen kjole. Det burde de gjøre også!" irriterer meg. De har et poeng, for all del. Det er et flott alternativ til de som vil skille seg litt ut. Men alle kan ikke sy. Vi lærte så vidt å sy en brødpose på barneskolen. Jeg lærte aldri å bruke en symaskin. Jeg hadde heller ikke noen i familien som kunne det. Når jeg i fjor sydde stoff på russeboksen min, tok det ikke lang tid før hele greia raknet opp. Noen av oss klarer bare ikke å sy. Slik er livet, alle kan ikke klare alt. Men å kjøpe en kjole på budsjett og bli kjørt av foreldre, det kan de fleste klare.

Det er ikke slik at man absolutt må bruke en formue, eller like mye som jeg gjorde, for å kunne være pen på den store kvelden. De fleste vet at skolen arrangerer skoleball for avgangselevene noen år i forveien. Mange kan klare å selge vafler, kaker eller holde et bruktsalg i forveien for å tjene inn litt penger til en kjole. Man trenger ikke å ha den dyreste kjolen. Å det tror jeg at er foreldrenes jobb å fortelle barna sine. Dersom jentene ikke skal betale selv, kan de få et budsjett. Min kjole kjole kostet rundt 500 kr før jeg sydde den inn, og det er en rimelig pris for en så flott kjole. De fleste festkjoler ligger rundt den prisen i dag. På nettet kan man dessuten finne ganske rimelige priser for fantastiske kjoler. Man trenger heller ikke å gå til frisøren for å ordne håret, i dag kan man jo lære alt på youtube! De fleste småjenter drømmer om å bli en prinsesse når de blir store. Det å kunne ta på seg en stor prinsessekjole, tiara, høye heler og late som man er en for én kveld - skader ingen.

Poenget mitt med dette innlegget er at jeg vil heller se rektorer legge ned forbud mot limousiner, helikoptre og for dyre kjoler - fremfor å avlyse skoleballene. Jeg forstår at flere rektorer er bekymret for skolemiljøet pga. utseendepress på slike juleball. Men det finnes bedre løsninger enn å avlyse dem. Det var press da jeg var på ball også, men langt i fra slik folk fremstiller det nå. Det er trist at det er et slik press, men sannheten er vell at det ikke bare finnes blant de unge. Problemet er ikke selve skoleballet, det er grunnleggende verdier og holdninger blandt ungdommene. 

Alle kan føle seg som en prinsesse på et lite budsjett. Det er ikke umulig. Det er ikke om å ha den dyreste og flotteste kjolen. Mange har en slektning de kan låne av og det er også mange pene kjoler som selges brukt. Jenter må tenke mer på seg selv enn andre når det kommer til juleball. Vil du føle deg pen, eller skal andre mene at du er pen? Det er jentene selv som skal føle seg pene. Fordi når alt kommer til alt - så er det ikke kjolen jentene tenker på om noen år. Det er opplevelsen. 

Hva er din mening om saken?

 

 

Én kommentar

Kristine

22.01.2016 kl.16:39

Jeg er veldig enig i det du skriver, bra formulert! :D

Skriv en ny kommentar

hits