Black friday eller blakk friday?

I dag er det black friday. Nettsider sliter med den store trafikken av strømmende mennesker som elsker gode tilbud. Noen kjøpesentre åpnet allerede 7 i dag morges. Det er i dag mulighet til å kjøpe elektronikk, klær, sko, møbler og sminke til nedsatte priser. Men hvor nedsatt er egentlig disse prisene? Dersom du ikke allerede har gått crazy på alle salgene, anbefaler jeg deg å lese innlegget mitt før du setter i gang.Mange av oss elsker salg, og kjøper gjerne mer enn normalt på en så stor salgsdag som i dag. Men, har du noen gang tatt en titt i f.eks. klesskapet ditt og fått en oversikt over hvor mange salgsvarer som enda henger med prislappen på? det har jeg gjort, og det var flere plagg enn jeg hadde håpet på. Det er nemlig lett å la seg rive ned når prisene er lavere enn vanlig, spesielt på en dag som er så markedsført som black friday. Spontankjøpene gjør at vi ikke sparer penger lenger.

Meningen med black friday er ekstreme kupp, og ikke de usle 20-50% vi får her i Norge. I dokumentarer som dokumenterer denne ene dagen av året i Amerika, ser vi at salgene der borte er helt ekstreme. Det er en shoppeglad persons drøm å kunne få slike gode rabatter. Vi ser sjeldent så gode kupp her til lands. Det er gjerne flere grunner til dette.

For det første så er det ofte de "utdaterte" varene som kommer på salg, spesielt på de butikkene som ikke setter hele sitt sortiment på salg. Varer som ble solgt i sommer, varer de sliter med å selge ut og andre som ikke kommer til å være trendy særlig lenge. Dersom du ikke bryr deg om slik, betyr ikke dette noe for deg. Dette varierer selvfølgelig, men på mange av nettbutikkene jeg har studert salgene, er dette faktum. 

For det andre, justerer mange nettbutikkene opp prisene sine før salget starter. Flere av varene jeg hadde planlagt å kjøpe ble prisjustert opp for ca en uke siden. Dette har jeg sjekket på prisjakt.no, som alle burde bruke. Der har jeg fått oversikt hvor det er billigst, og hvem som har justert opp prisen for å få rabatten til å se større ut. Det er jo slik at jo større rabatt det er, hvor mye mer vi sparer - jo mer fristet blir vi til å faktisk kjøpe produktet. Faktum er at vi sparer slett ikke så mye på å handle på salg, fordi noen av varene kommer til å være billigere om noen uker, enn hva "før prisen" viser i dag. Dette gjelder selvfølgelig ikke over alt dette heller. Det er verdt å sjekke ut prisstatistikken før du betaler, slik at du ikke ruinerer lommeboken i dag.


Her ser du statistikk over popularitet til venstre, og pris til høyre. Man kan se at en NYX BB cream jeg ville kjøpe, var billigere i slutten av oktober enn det den er nå. Helt til høyre, kan vi også se at prisene har blitt justert en del i forkant.

Dersom du absolutt må kjøpe noe i dag, ville jeg personlig gått for gode basisplagg i god kvalitet. Klassiske plagg går aldri av moten, og er ikke sesongbasert. Det er her du kan spare penger, fordi dette er varer du kommer til å kjøpe en gang uansett. Basisplagg kan brukes til nesten alt du har i garderoben og blir sjeldent liggende med prislappen på lenge. Dersom du skal kjøpe kosmetikk, vet jeg at det er lett å "legge litt ekstra" i handlekurven. Kjøp de produktene du vet du trenger, det som begynner å gå tomt eller gå ut på dato. 

Helt til slutt vil jeg bare si - ikke kjøp bare for å kjøpe. Å la seg rive med fordi det er så "billig", kan være fellen som gjør handleturen veldig dyr. Planlegg kjøpene dine, finn ut hvor det er billigst, sjekk prisstatistikken og ikke handle på impuls. Håper dere alle blir fornøyde med innkjøpene deres i dag, og ikke tømmer lommeboka for å leve på vann og brød resten av måneden. 

Planlegger du å handle i dag?

6 kommentarer

Constanza Marcela

27.11.2015 kl.13:24

jeg liker salg å det er farlig når det er salg mange kjøper mer ting og tang då

Pia Vinningland

27.11.2015 kl.13:27

Constanza Marcela: Det er det som er halve poenget i innlegget, og ofte er det ikke så gode salg som det fremstår heller! Er veldig glad i salg selv, men ble veldig skeptisk da jeg sjekket prisjakt :)

Maren

27.11.2015 kl.13:47

Enig med deg, masse rart som kommer på salg i dag:). Her må man følge med for ikke å bli lurt:). Skal ut og shoppe litt julegaver i ettermiddag:). Ha en fin black friday:)

Pia Vinningland

27.11.2015 kl.13:49

Maren: kos deg på julegaveshopping, og ha en fin black friday du også! :)

Marita Furdal

27.11.2015 kl.14:08

Helt klart blakk friday! hahah... men i mitt tilfelle var jeg blakk før jeg i det hele tatt kan bli blakk på shopping.

Pia Vinningland

27.11.2015 kl.14:21

Marita Furdal: hehe, er nesten i samme situasjon her :)

Skriv en ny kommentar

hits