12 supre sparetips til studenter

Du har flyttet ut for deg selv, vet egentlig ikke hva det koster å bo og hver gang du går på matbutikken holder du på å falle om hver gang du ser hvor dyrt det faktisk er å kjøpe en liter melk. For ikke å snakke om kylling og alle andre kjøttprodukter, oh my. Det å flytte for seg selv for første, eller andre gang, kan være like overraskende. Man føler seg selvstendig, voksen og klar for noe nytt. Mange, inkludert meg selv, har aldri betalt en eneste regning i livet sitt før dette. Plutselig står man ansvarlig for at mat, leie, tv, internett, mobil, strøm og andre eventuelle kostnader skal bli betalt hver eneste måned. Og det til rett tid, ellers får du ikke råd til å kose deg litt ekstra i helgen. 

Det er trist og av og til vanskelig å plutselig stå på sine egne bein. Den selvstendigheten vi siklet etter siden vi var 14 år, er plutselig ikke like kul lenger. Tilværelsen kan oppfattes som en krig mot fristelsene i butikkvinduet. Man har bare ikke råd til absolutt alt, og det er viktig å bare bite i seg. Uansett hvor surt det eplet kan være, kan dette være den nye realiteten din de neste 3+ årene. Frykt ikke! Jeg har gjerne ikke bodd alene så fryktelig lenge, men noen sparetips har jeg klart å skrape frem til dere. Og slapp av, ingen av dem handler om å legge seg sulten hver kveld.

✓ JA til reklame!
Jeg vet det, de fleste reklamene man får i posten er ubrukelige. Men, du får jo tilbudsbladene fra butikkene i nærheten, og de bør behandles som gull sendt fra himmelen når du trenger å spare inn på matbudsjettet. Jeg pleier å skrive en handleliste hver eneste mandag, som skal gjøre at vi har mat ut uka. Denne handlelisten baserer jeg på hvilke tilbud som butikken har. Jeg går ikke helt over taket når jeg gjør dette heller. Jeg velger ut en butikk som har de beste tilbudene, og dropper resten. Det er ikke så gøy å løpe fra butikk til butikk på grunn av tilbud, selv om det også er en måte å tjene penger på. Men, det er den tunge metoden.

✓ Mat
Jeg kunne sikkert skrevet en hel bok om hvordan du kan spare penger på mat. Sett bort i fra leien, er det definitivt mat vi bruker mest penger på. Vi har funnet ut at det går fint å bruke helst under 100kr på middagen hver dag. Dersom du leser punktet mitt over og de under, kommer du til å forstå hvorfor dette fungerer bra som en grense. Det vil totalt si at jeg og kjæresten min bruker under 1500kr hver på mat i måneden. En god ting er jo å reise hjem til familien, hvor man får god mat uten å betale en eneste krone.

✓ Spis alle måltider hjemme
Uansett hvilke begrunnelser du skulle klare å hoste frem, vil det alltid være billigst å spise hjemme. Det er dyrt å spise på resturanger, cafeer og i skolekantinen. Det er noe jeg unngår. Kjøp heller inn knekkebrød og yoghurt som du kan ha med deg i vesken og spise dersom du blir sulten men ikke er i nærheten av hjemmet ditt. I det lange løp er det fryktelig mye penger å spare på det. Visste du at dersom du kjøper mat på skolen for 50kr hver eneste dag, vil den totale summen etter 1 år være 9500kr. Tenk på den sydenturen du kunne fått for de pengene da!

✓ Ikke gå på butikken når du er sulten
En god regel er at man går på dagligvarebutikken hver mandag, etter man har spist middag. Da handler man inn alt man trenger den følgende uka, så slipper man å gå på butikken flere ganger. Dersom man går på butikken når man er sulten er det dessuten lett å kjøpe mer enn det man egentlig trenger, og et er virkelig fy-fy når du allerede har lite å rutte med. Med god planlegging, bør dette fungere for de aller fleste.

✓ Kaffe
Er du en som ikke tåler å puste inn luft om morgenen før du har fått i deg kaffe? Da bør du tenke på hvor du kjøper den. Dersom du ikke har den fantastiske statoilkoppen med gratis påfyll og muligheten til å gå dit hver morgen - bør du i hvert fall ikke kjøpe den på skolen eller hos en kaffekjede. Kjæresten min er en av disse menneskene, og han har fått en kaffepose og en trakter, slik at han selv kan lage kaffeen sin på 2-3 minutt hver morgen. Dersom du foretrekker iskaffe eller frappuccino, er dette noe du kan lage kvelden før, for å kun rive ut av kjøleskapet den neste morgenen. 

✓ Dele regningen - sosialt og godt
Du vet hvor kjedelig det er å stå på kjøkkenet og lage mat, noe som føles som en evighet? For ikke å snakke om prisen du har betalt for å lage det eneste du lærte av matlagingen i 9.klasse. Hva med å gjøre hele denne prosessen om til en sosial og billig begivenhet? Samle sammen noen venner, dra på butikken sammen og lag maten dere skal spise sammen! Dette er både gøy, og du splitter regningen mellom dere. Innrøm det, du spiser ikke så mye som du lager hver dag uansett.

✓ Ikke kast panteflasker
Dette er jeg en synder på. Det er faktisk penger å spare på å ta vare på de irriterende panteflaskene som egentlig bare ligger og tar plass. Men, hva gjør man ikke for å spare inn noen kroner? Uansett hvor kjedelig det er, så er det en god følelse å vite at man sparer både lommeboken og miljøet når man panter flaskene. Pengene man får igjen, kan man legge i en sparegris, noe som fører meg til neste punkt.

✓ Sparegris
Her i leiligheten har jeg en skål hvor vi kaster alle småmynter vi har på oss og pantepengene. På denne måten sparer vi småmynter som vi aldri hadde hatt bruk for en gang, uten at lommeboken merker noe på det.

✓ Forventninger
Hendene på bordet alle sammen, det er på tide å senke forventningene våre. Vi kommer ikke til å ha råd til alt man kan drømme om mens vi studerer. Noen har bedre råd en andre, men det er viktig at du fokuserer på deg selv. Finn ut hva du har råd til og hva du virkelig trenger. Finn ut hvor dine forventninger kan ligge, og legg heller opp langvarige mål for å få råd til de litt dyrere tingene du egentlig vil bruke hele studielånet på med en gang. Gjør det om til en lek, og se hvor mye du klarer å spare.

✓ Budsjett
Vi lærer kanskje ikke å lage et skikkelig budsjett på skolen i mattetimene, men nå skal du virkelig få bruk for pluss og minus. Vi har vell alle sett på luksusfellen? Nå skal nemlig du sette opp en slik tavle for deg selv. Finn ut hva du totalt har i inntekt, for å så skrive opp hvilke faste utgifter du har. Slike som tv, leie, mobil, strøm og mat er godt å begynne med. Deretter kan du skrive opp det du har lyst til å kjøpe, for å se om det er rom i budsjettet for det. Mitt tips er å gjerne sette opp litt ekstra på mat enn det man tror man bruker, slik at man gjerne har litt å strekke seg etter. Husk den viktige spareposten da, det har vel ingen vondt av?

✓ TV og streaming
Jeg har lest artikler opp og ned om hvor mange som plomberer TV-en sin for å slippe unna NRK-lisensen. Det er da jeg sitter godt, fordi alle mine TV-er har vært på foreldre. Men, la oss ikke gå så drastisk inn. Jeg er heldig og får tv-kanaler gratis av studentsamskipnaden, og slipper derfor å betale for dekoder og kanaler. For dere som ikke er like heldige, vil jeg anbefale å heller investere i streamingtjenester som Netflix, tv2sumo ect. Kjøp en apple-tv, og du får se på akkurat det du vil uten irriterende reklame. Ellers kan du bare streame det du vil gratis over nett. Litt ulovligheter skader vell ikke som fattig student? jeg tuller, okei, eller gjør jeg det?

✓ Bruk bussen
Det er dyrt å ha bil, men uten busskort kan det også være dyrt å ta buss! Men bussen seirer over bilen når man er student. På skolen er det kanskje mangel på parkeringsplasser, det er dyrt med bensin og andre utgifter med bil. Jeg betaler 350kr for buss hver måned. Jeg har regnet meg frem til at jeg ville brukt 4000kr på buss hver måned uten dette kortet, noe som igjen er et fint sted å spare på med tanke på både miljøet og lommeboken. Som regel er det gode bussforbindelser mellom skoler og byen, så det skal være lett å kunne benytte seg av det kollektivet.

Har du noen sparetips?

8 kommentarer

Ane

14.10.2015 kl.18:35

Veldig gode tips! :)

Marcela

14.10.2015 kl.19:57

Gode tips <3

Stine Friis

14.10.2015 kl.20:30

Du burde teste appen "mattilbud"! De legger inn alle tilbudene for alle butikkene, så slipper man å bla i alle papirutgavene :D Tipper det sikkert funker for Stavanger også. Og så kult at du studerer journalistikk! Hvilken skole går du på? Jeg vurderte journalistikken selv, men endte opp på tekst på Westerdals i Oslo i stedet :)

Pia Vinningland

14.10.2015 kl.20:37

Stine Friis: Jeg har den allerede, hehe :) Jeg går på UiS forresten :)

Tone :)

14.10.2015 kl.21:18

Veldig gode tips og bra innlegg - dette er noe som mange andre studenter kandra nytte av :)
Fine tips! Dette skal jeg ha i bakhodet :)

REBECCA HOLDER

14.10.2015 kl.22:00

SÅ mange gode tips. Her i hus har vi et felles matkort som vi overfører penger til hver lønning - da vet vi alltid hvor mye vi har igjen å kjøpe mat for - helt perfekt. Husker da jeg flyttet for meg selv som 17 åring. ELSKET gulost, men hadde aldri kjøpt det selv før. Fikk totalt hakeslep når jeg så det kostet rundt 80 spenn for 1 kg gulost. Da skjønte jeg brått hvorfor mamma syntes det ble mye at jeg skulle ha så sinnsykt mye ost på hver skive .. haha

Pia Vinningland

14.10.2015 kl.22:22

REBECCA HOLDER: hahaha, hvitost er noe av det eneste jeg spiser... Så nå har jeg nesten droppet frokosten helt på grunn av prisen!

Skriv en ny kommentar

hits