Hvordan frigjøre seg fra skrivesperren

Husker du da du var liten og skulle bli alt fra prinsesse, pirat, astronaut og apekatt når du ble stor? Det gjør jeg, og det kjennes fortsatt ut som om jeg har den samme usikkerheten ved å finne ut hva som var kulest av å være ei prinsesse og helten min, Kaptein Sabeltann. Jeg har valgt en studieretning som åpner mange dører, og gir meg muligheten til å lære litt om alt. Slik jeg ser det nå, kommer ikke fremtiden min til å være tørr og kjedelig uten lærdom. Men, jeg vil jo gjerne spesialisere meg på et bestemt område. Det hadde vært utrolig kult å kunne si masse om et spesielt emne, og ikke bare vite hvordan man bør skrive om det. Hva det feltet skal være, er jo et spørsmål i seg selv. Det bringer meg tilbake til skolepulten i 1.klasse på barneskolen, der alle muligheter var tilgjengelige for meg. Jeg kan enda velge å vrake mellom alt jeg vil, men vet ikke selv hva det er enda.

Denne usikkerheten får meg til å klø meg i hodet. Hardt. Jeg får ofte skrivesperre, og det føles ut som alle dører i hodet mitt har lukket og låst seg. Ingen tanker, følelser eller ideer kommer seg ut av hodet og ned på papiret. Eller, over tastaturet burde jeg egentlig si. Hvis jeg ikke har noe å skrive om, hva gjør jeg da? Et kjapt google-søk viser meg uendelig med metoder for å komme ut av denne ufrivillige blokkaden. Jeg har satt hyllen høyt for meg selv, og ønsker ikke å gjøre det samme hele tiden. Jeg vil ikke skrive om det samme eller bruke nesten identiske bilder hver gang jeg skal dele noe her på bloggen. Når man føler at absolutt alt er skrevet og sakt, er det ikke alltid like lett å komme frem til en original og ny ide. Jeg er en kontrollerende perfeksjonist, og det er ikke alltid like lett. 

Hvordan jeg skal komme meg ut av dette store sorte hullet, vet jeg ikke. Jeg føler meg elendig og udugelig som ikke klarer å skrape opp ett eneste ord, bortsett fra å skrive om denne store uvitenheten. Når jeg skriver dette innlegget, har jeg Ugly Betty rullende på tv-skjermen i bakgrunnen, som jeg ser for tredje gang. Plutselig fikk jeg noen ideer, og løp til boken jeg skriver alle ideer og sitater i. Det er en god måte for meg å spare på gullkorn, selv om jeg er alt for dårlig til å ta den med meg og faktisk lese i den når jeg trenger den. Jeg innser at av og til kan man komme over skrivesperre ved å skrive om hvor lite man har å skrive om. Så lenge jeg skriver, vil det alltid komme opp andre ideer. Det handler bare om å videreutvikle og jobbe med de ideene. Ut av det blå endret jeg tittelen på dette innlegget fra "Skrivesperren tar over" til "Hvordan frigjøre seg fra skrivesperren" - fordi jeg fikk en ny vinkling. I dag har jeg lest mye om hvordan andre kommer seg ut av skrivesperren sin, så jeg kan like så godt dele mine egne tips og erfaringer. 

☞ STOPP! Ta en pause.

Gå en tur. La vinden blåse deg i håret, grusen knurre under skoene dine og bladene falle rundt deg. Lag en kopp te eller kaffe og les en bok. Finn en venn som vil spille kortspill som varer i flere timer (jeg vil da anbefale run of nine). Bare få tankene bort fra det at du faktisk må skrive noe, la tankene fly fritt. Når du endelig setter deg ned i skrivehjørnet igjen, har du kanskje bedre lykke.

☞ Skriv alle tanker

Har du noen gang undret over hvor mye du faktisk tenker hver eneste dag? Det er få, om ikke ingen, som klarer å koble helt ut og ikke tenke på noen ting. Blant alle disse tankene kan det eksistere noen gullkorn. Derfor kan et være et tips å skrive ned noe av det du tenker på i løpet av en dag. Med litt tid og ettertanke, kan det utvikles til en god tekst flere kan relatere seg til. Alt fra hvor utålmodig du er ved kassen på rema midt i rushen, til tankene som kommer når du egentlig burde sove. Noe som tar meg videre til neste punkt.

☞ Legg deg til å sove

- og det gjerne tidligere enn du er vandt til! Jeg er mest kreativ når alle andre sover, stjernene og månen for lengst er kommet opp og det er helt rolig. Ofte går timene alt for raskt når jeg først har kommet med en ide. Det er nemlig når jeg skal sove at jeg undrer over alle verdens spørsmål, og kommer med de beste ideene. For meg har det fungert meg notatbok og lampe ved sengekanten, slik at jeg får skrevet ned alt. Det bør også du gjøre, begynn allerede i kveld. 

☞ Tankekart

Dra ut papir fra printeren. På papirene lager du tankekart. Sett et aktuelt tema i midten. Dersom det er for bloggen din kan du gjøre det enkelt og bare skrive "blogg" der. Så lager du streker ut til alt du kan tenke deg å skrive om, og utdyper det i nye streker og bokser. Drit i hva temaet på bloggen din er, den vinklingen kan du løse i ettertid. Av Ugly Betty lærte jeg at selv malaria kan vinkles inn mot mote. Så ikke sett tøyler på deg selv.

☞ Bytt perspektiv

Let etter den godt gjemte dagboka og finn frem 5 bøker. Bla opp på en helt ubestemt side og les en setning. Skriv ned hva du får ut av denne setningen. På denne måten tvinger du hjernen din til å tenke på noe annet en skrivesperre, og lager nye tanker. Spesielt i dagboken fra barneskolen kan du finne mange gullkorn. Da var du så liten og uskyldig uten noen form for filter og sperrer. Selv om det bare står hvem som var din crush, eller hvorfor du ikke liker den nye jenta i klassen - kan du vinkle det om til hvorfor mennesker liker/ikke liker hverandre. Finn fram nysgjerrigheten og let etter noe du kan gjøre om til et spørsmål.

☞ Google er nå din beste venn

Uansett hva du googler, har alltid google noe du kan lese- og serverer det på et gullfat til deg. Søk opp noe som interesserer eller provoserer deg, noe du undrer på eller noe du vil vite mer om. Les deg opp på noe noen andre mener noe om, og finn ut hva du mener om saken. Grav i dine egne erfaringer og finn ut hvordan du vill løst en problemstilling. Dersom du selv lurer på noe, garanterer jeg det at du ikke er alene om det. Personlig liker jeg best å lese i forskjellige forumer, fordi der finner man både kloke skapninger - og noen med en skrue løs. Uansett hvor du velger å grave etter inspirasjon og ideer, vil alltid google gi deg alt for mange sider om det emnet.

☞ Notatboken skygger deg

Sørg for å alltid ha notatboken med deg. Dersom den ikke får plass i hverdagsvesken din, kjøp enten en mindre bok eller en større veske. Fordi fra nå av går du ikke uten den. De beste ideene kommer når man ikke bevisst leter etter dem. De kan komme på bussen, under et møte, på skolen eller på kjøpesenteret. De forsvinner også like lett som du kom på dem, så det er viktig å skrive ideene ned med en gang. Hva er dine beste tips mot skrivesperre?

9 kommentarer

REBECCA HOLDER

13.10.2015 kl.20:58

Så utrolig kjekt innlegg. Jeg skrev jo akkurat et innlegg om at jeg hadde så sykt skrivesperre, så det passet meg midt i blinken :D

Pia Vinningland

13.10.2015 kl.20:59

REBECCA HOLDER: Åh, så bra! Tror selv jeg kommer til å lese mitt eget innlegg neste gang jeg får skrivesperre :)

lisarorvik

13.10.2015 kl.21:18

Håper du har hatt en fin dag, du er så vaker :) Kjempe fint innlegg

Maria Bergheim

13.10.2015 kl.21:24

For et bra innlegg, med gode tips :-D Ha en fin kveld, skjønne <3

Pia Vinningland

13.10.2015 kl.22:04

lisarorvik: Tusen takk!

Pia Vinningland

13.10.2015 kl.22:04

Maria Bergheim: Håper du og andre får bruk for dem, ha en fin kveld du også!

LENA

14.10.2015 kl.17:38

Så utrolig flotte bilder av deg! Og et superbra innlegg :D

Stine Friis

14.10.2015 kl.20:34

Jeg har aldri helt trodd på dette med skrivesperre. Jeg kan ha gode dager, og dårlige dager. Men når det ikke går så bra gjelder det bare å ha noen gode metoder for å produsere bra igjen! Her har du jo samlet mange gode :D Selv lever jeg av å skrive, og når jeg har en deadline og en kunde som venter kan jeg ikke ringe å si at jeg hadde skrivesperre. Da må jeg bare jobbe gjennom og levere et godt resultat ? hver gang. Jo mer du jobber med skriving desto lettere blir det å finne ut hvorfor det ikke går som det skal, det kan jeg garantere :D

Pia Vinningland

14.10.2015 kl.20:39

Stine Friis: Jeg føler at det er bedre å jobbe mot en deadline, fordi da har man litt press på seg og har gjerne ett mål :) Men, dersom det er en "hva skal jeg blogge om i dag da?"-situasjon, er det litt verre, hehe :)

Skriv en ny kommentar

hits