6 forskjeller på storby og småby

Det er litt over en uke siden jeg flyttet fra Haugesund (som egentlig ikke kan defineres som småby) til Stavanger, og det er flere ting jeg har lagt merke til at er ganske annerledes fra hva jeg er kjent til. Selv om jeg ikke har bodd her lenge nok til å si "jo, slik er det her i Stavanger", så føler jeg at dette er gjennomgående uansett hvor jeg går her. Derfor har jeg tenkt å dele både de positive og negative sidene ved å flytte til en storby. Jeg kommer sikkert til å komme på flere punkter etter hvert som jeg har vært her en stund, og da kommer det kanskje en oppfølger til dette innlegget.

Det er en plass for alle
Dette er noe av det beste ved å bo i en storby. Her kjenner ikke alle hverandre, og det er rom til å utvikle seg selv og være den man selv vil. Jeg føler at det mer eller mindre er en plass for alle. Stavanger har tilrettelagt områder som folk kan henge på, slik at ikke alle ungdommene samles på kjøpesentrene. De har et bredt utvalg av forskjellige butikker, slik at alle kan finne noe som passer sin personlighet. Jeg elsker å være meg i storbyen, hvor jeg føler at det er mer aksept av andre mennesker i det store mangfoldet. Liten i mengden, men stor i seg selv.

Buss
Bussjåførene her i Stavanger må virkelig ha det stressende og travelt. Så travelt at kundeservice ikke er noe jeg forventer lenger. Jeg er vandt med å gå på bussen i Haugesund, si hei og smile til sjåføren for å få det samme tilbake. Jeg er vandt til å kunne spørre om bussen går dit jeg skal, uten å føle at det er verdens undergang. Her smiler aldri bussjåførene til meg, og det er aldri snakk om å si "ha en god dag videre!" på veien ut av bussen. På en måte er det forståelig, fordi det er jo snakk om tusenvis som bruker bussen hver eneste dag! Det må være stressende med rushtrafikk, tidspress og idioter som ikke kjenner byen godt nok til å vite hvor de skal. Jeg er sikkert den største synderen når det kommer til bussgeografi og lesing av bussruter, noe jeg aldri kommer til å forstå. Men, jeg kommer allikevel ikke til å slutte å smile når jeg kommer på bussen. På den positive siden har de et helt fantastisk busstilbud her, hvor de fleste bussene jeg tar kommer hvert kvarter. Jeg trenger aldri å vente på bussen, og den er mer presis her enn i Haugesund.

Størrelse
Jeg har jo flyttet til et sted som er mye større en Haugesund. Da er det nesten en selvfølge at det som er her også er mye større, om man ser bort fra den lille leiligheten min hehe. Kjøpesentrene er større, områdene er større, det er flere muligheter for å finne på noe og jeg merker at det er plass til flere arbeidere her enn i Haugesund.Til og med bussene her er større, noe som selvfølgelig henger med at det er flere folk her som bruker kollektivt. En ting jeg spesielt har lagt merke til, er at de helt vanlige kjedebutikkene har større lokaler enn jeg er vandt til, noe som blir tatt mer enn godt imot. 

Tid
Alt tar lenger tid i storbyen. Rush, størrelse, store områder, lange køer, store folkemengder. Alt dette følger med i en velkomstpakke til deg som flytter til storbyen. Bare det å gå på matbutikken kan plutselig ta dobbelt så lang tid som i en liten by. Dersom du er "fattig-student" og ikke har råd til å ha både bil og leilighet, kan du ikke forvente å kunne ta en kjapp tur på butikken. Ting tar tid, og det må jeg bare venne meg til. 


Prisene
Det er tydeligvis ikke bare boligprisene i storbyen som er høyere enn i Haugesund. Jeg ble ganske overrasket da det gikk opp for meg hvor mye dyrere det er å kjøpe vanlige matvarer her. Det er selvfølgelig bare snakk om noen få kroner per vare, men i det lange løpet blir de få kronene ganske mange kroner.

Folkemengde
Jeg har de siste månedene lest om ensomhet blandt studenter og generelt andre mennesker som bor i storbyer. Endelig forstår jeg det! Det er så lett å bare falle bort og forsvinne i seg selv her i Storbyen. Det er utrolig mange mennesker, men alle driver med sitt eget. Dersom man går alene, møter man ikke alltid folk man kjenner. Man går bare helt alene, uten noen som tar kontakt med deg. Ingen merker om du bruker hele dagen din til å sitte inne og se på netflix 10 timer i strekk. De vet ikke at du eksisterer en gang, fordi folk er se opptatt med sitt eget. Det er alt for lett å falle ut av mangfoldet, noe som er utrolig trist.

Kjenner du deg igjen i noen av punktene?

2 kommentarer

M

18.08.2015 kl.20:20

Du bor jo i Sandnes, ikke i Stavanger? :-)

Pia Vinningland

18.08.2015 kl.20:27

M: Jeg vet :) Men, for min del kunne de to byene vært én. Jeg vet ikke hvor grensen går, og ettersom størstedelen av dagene mine foregår i Stavanger så blir bare innlegget slik som dette :)

Skriv en ny kommentar

hits