Hvordan gjøre det bra på eksamen

Denne uka er det helt sikkert fult fokus på eksamen for de fleste av oss. Jeg kan ikke være den eneste som har utallige google søk om hvordan man kan gjøre det bra til eksamen? Tanken på eksamen kan ofte gi meg en stor klump i magen, fordi det hele er så serriøst og avgjørende! Jeg har, som tidligere nevnt, kommet opp i nynorsk, bokmål og mediefag. Det er ikke så mye forberedelse som skal til, for å klare dette. I fagene er det ingen klar fasit, og det er så alt for lett å falle i en gruve og gjøre alt feil. Sansynligheten for å bomme på eksamensoppgaven er med andre ord, er stor. Jeg har derfor samlet sammen de rådene og tipsene jeg har googlet meg fremt til, for å dele dem med dere! Det er tips til både forberedelsene til eksamen, og til når du sitter i eksamenssituasjonen. Muligens tipsene mine synker litt bedre inn for meg også, nå som jeg må memorere og skrive dem ned. 

Før eksamen er det veldig variert hva folk velger å bruke tiden sin på. Noen bruker den til å øve, andre tenker ikke noe serlig over at det er eksamenstid. Noen er kjempe frustrerte og føler at alt bare er en diger bakke uten noen ende, mens andre tar alt lett som en fjer. Vi er alle utrolig forskjellige, og bruker tiden vår forskjellig. Her er mine tips til hva du kan gjøre før eksamen setter i gang!

Ikke pugg hele pensum
Du har ikke tid til å lese og lære deg hele pensum på noen få dager. I noen situasjoner, 48 timer. Det er umulig, med mindre du er en ukjent superman. I stedet for å rive av deg håret i frustrasjon, finnes det enklere løsninger for deg som glemte å ta notater under alle timer det siste skoleåret. Dersom du har notater, bra jobba! Da har du et godt utgangspunkt. Dersom du ikke har dette kan du lage et tankekart, en tidslinje eller små sammendrag av alle temaene med de viktigste punktene. Her er det viktig å ta utgangspunkt i kompetansemålene, som vil stå sentralt i en eksamenssituasjon. Finn ut hva du kan fra før av, og pugg på det du ikke kan! Dersom dette virker som alt for mye arbeid for deg, kan du trygle en person som tok notater i klassen din, om du kan være så snill å få notatene hans/hennes, haha!

Ta pauser
Det er utrolig viktig å ta pauser for å bearbeide all lærdommen du har tatt inn under intensive økter. Mens du lager deg mat, trener, ser film, er med venner eller noe annet du liker, jobber underbevisstheten din videre med pensumet. Her er det bare viktig at du klarer å komme tilbake til arbeidet ditt etter litt fritid, fordi det er dette som blir vanskelig. Pensum kan være så gørrkjedelig det bare vill, men du er allerede trukket opp i faget og skal få karakter! Bruk noe du liker som motivasjon. Da jeg skulle ta teorien til billappen, lovde jeg meg selv å kjøpe en ny kameralinse og RayBan briller dersom jeg besto på første forsøk, noe jeg klarte. Det hjalp meg til å holde motivasjonen oppe, og puggingen igang. Det behøver ikke å være en dyr belønning, jeg var lite kreativ med min motivasjon. 

Spis og sov godt
Eksamenstiden er ikke tiden for å kaste i seg alt søppel man kommer over! Det kan være fristende med chips og sjokolade når man sitter og lesere gjennom pensum, men det gjør deg ikke noe bra. Når man skal lære nytt og huske det, bør du bruke samme forhåndsregler som under trening. Man vil at blodsukkeret skal ligge gjevnt under hele økta. Dette gjelder også under eksamenssituasjonen. Spis derfor sunne alternativer, som frukt og grønt med dip til. Gode og sunne middager, og drikk rikelig med vann. Man vil ikke bli dehydrert eller få mer hodepine fordi man ikke drikker nok vann. Husk også å sove nok, spessielt dagen før eksamen. Opparbeid deg en god døgnrytme, slik at du ikke legger deg klokken 4 natt til eksamen. Du vil takke deg selv for å være våken og frisk når alt står på spill. Husk å ikke sove for mye heller, ettersom det også kan gå rimelig galt!

Timeplan
Bruk en kalender, almanakk eller en app på mobilen som påminner deg om at det er på tide å lese litt og forberede deg. Det er lett å skyve eksamen under teppet og tenke at alt ordner seg, selv om sannheten er langt derifra. Legg inn dager og timer du skal bruke til forberedelse for å få oversikt over hvor du kan presse inn venner, jobb og andre interesser. Du trenger ikke å følge denne helt slavisk, men den kan fungere utrolig godt som en påminnelse om å forberede deg. 

Studiegrupper
Er du ikke personen som helt klarer å sette deg ned på egenhånd for å pugge? Da er studiegrupper tingen for deg. Finn frem vennene og klassekammeratene dine som har kommet opp i samme fag som deg, og fordel pensume mellom dere. Da trenger ingen av dere å lese alt, men eventuelt kun om ett tema hver. Deretter setter dere alle notatene til hverandre inn i et google docs dokument hvor alle har tillgang, og setter i gang og har quiz! Dette fungerer utrolig bra, bedre enn forventet for min del. Jeg pleier å være den som stiller spørsmål, hvor de andre svarer. Her kan det være fint med en veldig liten belønning til den første som klarer å svare rett, konkurransemenneskene i dere vil da hjelpe dere å holde motivasjonen i gang.  

Når du først sitter og har en eksamen, er det ikke så mye jeg kan hjelpe deg med. Selvfølgelig har jeg noen tips og råd, men nå er det dine prestasjoner som teller. Jeg har noen få punkter som jeg anser som "hellige" under eksamen. Da jeg kom opp i norsk i 10.ende klasse, var jeg helt uviten om at man kanskje ikke burde skrive noe som "gikk i mot" sensors egne meninger. Det kostet meg kanskje en hel karakter, og jeg gjør aldri den tabben igjen. 

les hele oppgaven
Det første du bør gjøre når du får utdelt oppgaven du skal jobbe med, les gjennom den 2-3 ganger. Les gjennom den enda flere ganger underveis i arbeidet ditt. La underbevisstheten jobbe med alle oppgavene mens du jobber med den første. Sitter du fast på en oppgave, hopp videre til neste og gå tilbake senere. Da kan underbevisstheten din ha gjort underverker for deg, og løst hele pakka. Når du tror at du er ferdig og klar til å levere inn, les gjennom oppgaven en gang til for å sjekke at du har svart riktig på alt. 

Få med alt oppgaven ber deg om
Jeg har lest og sett på oppgaver som har strøket fordi de ikke har gjort dette. Det er så utrolig viktig å få med seg hva oppgavene faktisk ber deg om å gjøre. Dersom den sier at du skal drøfte, analysere og kommentere, så gjør du det. Du dropper ikke en eneste av de tre tingene i din besvarelse, fordi det vil være å grave sin egen grav. Dersom du ikke gjør slik oppgaven sier i eks. norskfag, så stryker du. Du har ikke klart å svare det de ville ha av deg. Det er likt som i matte. Matten sier at du skal gange noe sammen, men i stedet plusser du deg sammen. Du får jo ikke noen poeng for det? du har jo trossalt bommet på oppgaven. Her også, les gjennom oppgaven og besvarelsen din en ekstra gang for å sjekke om du har fått med deg alt oppgaven ber om.

Hold deg nøytral
Denne har jeg selv fått føle på kroppen, men har også lest om andre som har fallt i samme fallgruve som meg. Under en eksamenssituasjon bør du være veldig klar over hva du skrive, og du må virkelig kunne stå inne for det du sier. Men, du bør ikke skrive noe som kan krenke en sensor. Er du uheldig får du en bitter eller hårsår sensor, som ikke liker noen meninger som ikke samstemer med sine egne. Ikke ytre deg om ting som kan være for "drøyt", ikke skriv politisk ukorrekt, ikke kritiser noen religion eller politiske partier, ideologier eller kulturer. Du vet ikke hvem som sitter og skal rette oppgaven din, og denne personen kan bli regelrett såret eller krenket av dine ord. Og, du vil for all del ikke irritere sensoren. En liten gyllen regel fra meg; Hold deg generelt nøytral, og unngå kritikk. Om du absolutt skal ytre egne meninger, bruk omhu, og tenk på den anonyme personen som skal rette teksten din. Ikke skriv noe som "mangfoldet" i landet ville vært uenige i. Jeg fulgte ikke dette da jeg hadde eksamen i 10.klasse, og jeg kan love dere at den karakteren var 2-3 karakterer lavere enn standpunktskarakteren min!

Jeg har nå skrevet dette innlegget to ganger, ettesom jeg klarte å slette det forrige. Ble dønn irritert, og føler ikke at dette er like bra som det forrige. Men jeg håper dere likte mine råd, og klarer å utnytte dem så godt som det går ann. Jeg har selvfølgelig enda flere råd på lur, så det er bare til å rope ut dersom du vil ha en oppfølger på dette innlegget.  Ikke gå i samme fallgruve som meg, bruk tiden din på å øve fremfor å blogge og andre ting. Mitt eksamensrush begynner nå på torsdag, og varer helt til onsdag i neste uke. Jeg får bare si til meg selv at det er en øvelse i seg selv å sitte og skrive dette innlegget, ettersom jeg skal opp i bokmål skriftlig. Den herlige duften av sommerferie skal bli superherlig å trekke inn neste fredag, det må jeg virkelig si! Masse lykke til alle dere som har kommet opp til eksamen, og jeg sender varme tanker til dere alle. 


Har du noen tips til eksamen?

3 kommentarer

Charlotte W. Johansen

26.05.2015 kl.22:43

Dette var mange fine tips! Hadde eksamen matematikk i dag, kunne gjerne gått bedre med øvingen.. Skulle gjerne ha lest dette innlegget lenge før, hehe :)

Pia Vinningland

26.05.2015 kl.22:46

Charlotte W. Johansen: Å så godt å høre at du likte tipsene! Matematikk er gjerne det som må ha mest forberedelse skriftlig ja, men i forhold til nosk så kan du tenke på at det vertfall er en fasit til matematikken :) det er nemlig lettere å bomme på en norsk-eksamen..

kristin

26.05.2015 kl.23:06

så mange gode tips !

Skriv en ny kommentar

hits