Den fortapte generasjonen

På søndag satt Sander og jeg å så alle episodene tilgjengelig av VGTV sin nettsereie, Oljebarna. Vi satt begge og lo til vi nesten gråt, selvom den evige jakten etter noe litt dypere budskap skulle komme til lys var der hele tiden. Vi ble presentert for karakterer fra forskjellige steder av landet, hvor mange av dem var dummere enn den neste. Hele serien presenterte og fremstilte oss ungdommer, eller oljebarna som vi blir kalt, som noen bortsjemte, overfladiske, egoistiske drittunger som ikke vet forskjellen på rett og galt. For ikke å snakke om mangelen på verdier, vi fremstilles som om vi ikke vet hva ordet betyr en gang. Menneskene, fremstillingene og hele konseptet til VGTV ble nedverdigende, for meg vertfall, men muligens også for alle andre som ikke kan kjenne seg igjen i en eneste av karakterene vi frem til nå har blitt presentert for i serien.

Det tok meg altså lang tid å finne det viktige budskapet, og for meg føltes det ut som om de ønsker å vise hvilke utfordringer vi vokser opp med. Vi mennesker har en natur hvor problemer bare faller inn i livene våre. Vi skal alltid strebe etter noe bedre, noe mer perfekt og det som gjør oss lykkeligere. Realiteten er at vi ikke har de samme bekymringene som våre eldre generasjoner hadde, og da blir det slik at vi bekymrer oss over små idiotiske ting som egentlig ikke betyr noe for andre enn oss selv. I slutten av hver episode får vi vite noe mer dypere om personen, enn hvordan han/hun ble presentert først. Det som irriterte meg var nok hvordan de valgte å fremstille personene i store deler av episodene, og at vi ikke fikk ett eneste vettigt ord fra dem før slutten. I starten var det lett å konkludere med at en stor del av deltagerne de hadde valgt ut var mennesker uten noe mellom øyrene, men nå tror jeg mer på at journalistene som lagde serien måtte grave veldig dypt for å få ut noen smarte ord. Fordi noen av deltagerne var virkelig ikke de skarpeste knivene i skuffa.

Jeg har rett og slett fått et elsk-hat forhold til hele serien. For underholde, det kan de. Mennesker fremstilt på den måten er virkelig ikke hverdagskost for meg. Jeg likte veldig godt episodene hvor de tok opp NAV og innvandring, fordi da kunne vi se noen mer jordnære personligheter. Da fikk vi møte på noen som var takknemmlig for alle ressursene vi har her i landet. I så og si alle andre episodene ble ingen takknemmelighet vist, og vi oljebarna ser ut til at vi tar det som en selfølge å ha en del penger for eksempel, og kan derfor "vaske gulvet med champagne for å vise at man har penger", som ble nevnt av en deltager. Det er virkelig feil at alle tar det for gitt at vi har ressursene vi får, og hele opplegget blir latterlig når flesteparten i serien ser ut til å ikke ha føttene plantet på samme jordklode som oss "normale oljebarn". Men, vi ser de store kontrastene mellom de som tar det for gitt, og de som ikke gjør det. Det er en veldig viktig og interresant kontrast å legge merke til.

Programmet er selvsakt satt på spissen, og er muligens ment for å skape reaksjoner, debatt og hysteri. Med satt på spissen, så er det ikke alle som ønsker seg botox, tattovering, silikon, drikke alkohol hver helg eller ha Vi Menn piken 2013 på cv`en sin. Den personen jeg personlig likte best var bloggeren Halvor, som egentlig latterliggjorde alt og hele opplegget. Men, jeg spør meg selv alikevell "hvorfor har ikke serien tatt med noen flere jordnære personligheter, noen som gjerne er opptatt av skole og utdanning?". Det høres kanskje ikke ut som noe som kunne fått flere hundretusen visninger, og det er vel gjerne derfor de ikke har et storyboard til akuratt dette?

VGTV er som alle andre medier ute etter leserklikk og videovisninger. De ønsker å provosere, men samtidig informere med denne serien, og det er veldig bra å provosere folk. Det bringer frem tanker og meninger man egentlig ikke visste man hadde, og selve provoseringen kan sette lys på ting som vi ikke var klar over at var så viktige. Fordi mellom alt det negative, tar serien tross alt opp temaer som egentlig er veldig viktig. Blogg, kropp, amisjoner, nav, penger, selvbilde og det perfekte liv er i et stort fokus for tiden, og spessielt når vi snakker om ungdommer. VGTV trenger lesere for å overleve, fordi mediebransjen er i hard vind.. Det å tjene på dumme ungdommer som virkelig ikke vet bedre, var et godt knep for dem. De klarer å underholde, og sammtidig provosere akuratt nok til at de kan skrive enda flere saker om temaet. Da kommer det jo trossalt enda flere leserklikk, fordi folk vil jo vite hva som skjer med disse ungdommene uten noe mellom ørene, temaene de skriver om er høyaktuelle. 

Selv er jeg med i "eliten", om vi kan kalle det for det. Jeg er med i eliten, som takket være oljeøkonomien, har råd til å kjøpe meg dyre materielle ting. Vi ungdommer har hvert vårt stykke av den kaka, i forskjellig grad. Nå kunne jeg begynt å snakke om meningene mine og erfaringene mine rundt dette med penger og fritid, men jeg tror at det kan bli til en annen annledning. Det er en selvfølge at god økonomi har en påvirkning for de kommende generasjonene, og generasjonen som er unge i dag har fått mange kallenavn. Oljebarna, cupcake-generasjonen, generasjon Z, generasjon skjermtroll, facebook generasjonen og den fortapte generasjonen. Noen hevder at dagens unge er et produkt av sin samtid og preget av sine foreldre, noe alle generasjoner egentlig er. Vi lever et helt annet liv nå enn hva vi kunne gjort 40 år tilbake i tid. Vi har vært med på det store teknologiske hoppet de siste årene, og selvfølgelig er dette en stor påvirkningsfaktor. Vi er veldig heldige som kan leve et liv som livsnytere i verdens beste land å bo i, men vi er ikke alltid like flinke til å tenke over om hele smørja vi bryr oss om er så viktig som vi skal ha det til.

Hva er din mening om oljebarna?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits