Lær å unngå spontanshoppingen!

Du går på kjøpesenteret og plutselig ser du en dødspen topp inn butikkvinduet hos din favorittbutikk, skal du kjøpe den? Du legger også merke til at den er på salg, så den er nok ikke dyr. Du ser for deg to-tre antrekk som helt sikkert ville sett bra ut, og du går rett inn og kjøper den, rett og slett fordi den var så billig. Har dette skjedd med deg? Jeg kan med hånda på hjertet si at dette har skjedd meg så alt for mange ganger. Jeg blir så svak, spessielt under romjuls-og nyttårssalget, og kjøper unødvendige ting hvert eneste år. Spontanshopping kan både være positivt og negativt. Noen ganger får du virkelig brukt den toppen som var på salg, men som oftest ender den bre bakerst i skapet med prislappen på selv ett år etter innkjøpet. 

I dette innlegget har jeg samlet sammen noen tips for å unngå denne irriterende spontanshoppingen, som tømmer lommeboka vår uten at vi helt selv tenker over det. Fordi ofte tenker vi at det er såå billig at det ikke vil ha noe å si, men i det lange løp er du nødt til å spørre deg selv, var det virkelig verdt pengene? Jeg tok et søk på google for å se hvor mange blogginnlegg som kom opp når jeg søkte på spontanshopping, og det var nesten 16 000 treff. Ironisk nok var ett av mine egne innlegg øverst. Fy meg.Lag lister
Dette er mitt første, og desidert beste tips. Jeg har selv to lister på mobilen; en som inneholder det jeg trenger, og en som inneholder det jeg ønsker meg. På denne måten er alltid listene tilgjengelige, og det er lett å unngå å kjøpe noe som ikke står på listene. Når jeg da er på shopping, leser jeg alltid gjennom listene før jeg går inn i en butikk for å vite hva jeg er på jakt etter. Du må foresten ikke oppdatere listene når du er på kjøpesenteret, fordi da er det lett å legge til ting du virkelig ikke trenger. Jeg bruker appen "A check list", som gjør det lett for meg å krysse ting ut etterhvert som jeg kjøper noe.

Lag collager
På et tegneark, i et redigeringsprogram eller på polyvore.com. Det skal ikke så mye til for å samle sammen alt du ønsker deg på ett sted, og da får du et visuelt bilde på akkuratt den tingen du ønsker deg og unngår ikke bare spontanshopping, men også å kjøpe noe som ikke helt var det som ønsket deg. Jeg lager gjevnlig slike collager til bloggen, fordi da velger jeg de tingene jeg ønsker meg, og tar bort de jeg egentlig ikke trenger. Om du trenger å ha denne collagen på mobilen for tilgjengelighet, er det bare til å ta et bilde av den!


 Unngå å gå ut på kjøpesenteret
Dette har jeg selv vert nødt til å gjøre dette året, fordi jeg ville unngå spontanshopping. Når du ikke ser pene og eventuelt billige klær på salg, så blir du heller ikke fristet til å kjøpe det. Selvfølgelig er det litt vanskelig med tanke på at man i dag har internettshopping også, men jeg har forsøkt å holde meg borte fra facebook og blogger i det siste, fordi jeg ikke vil møte fristeler som ender i kjøp. Penger spart! 

Ta med deg akkurat nok!
Ikke ta med deg bankkortet ut på shopping om du har muligheten til å ta med kontanter. Ta heller med deg akkurat nok penger til å kjøpe det du har planlagt, for å unngå å kjøpe noe som kommer uventet i ditt synsfelt. På denne måten kan du også spare penger til å kjøpe deg den neste tingen som står øverst på din "wish list", og dessuten unngår du å kjøpe mat og drikke fordi sulten plutselig dukker opp.

Tenk deg om et par ganger
Trenger du egentlig denne toppen? Selv om klesplagget du ser på er latterlig billig, er det ikke sikkert du trenger den for det om. Du har sikkert noe lignende hjemme i klesskapet, og du burde virkelig tenke deg om flere ganger, og finne flere enn 3 kombinasjoner å bruke plagget i. Penger er penger, og det er lett å sløse bort noe som du tenker på som småpenger. Virkeligheten er at du ikke kommer til å bruke plagget, og det er noe spesielt vi jenter må bli bedre på å innse. Bare for å komme med et eksempel, så har alltid Coop obs en avdeling med salg. Hver eneste gang jeg går gjennom denne butikken med Sander, er jeg nødt til å slepe han gjennom avdelingen, fordi han innbiller seg at han trenger alt som er på salg (bokstavlig talt). Unnskyldningen hans er at det er så billig, og at det ikke vil utgjør noen forskjell. Virkeligheten folkens, den er at vi ikke alltid trenger det selv om det er på salg og at det utgjør en forskjell for lommeboka.

Har du noen flere tips for å unngå spontanshopping?

2 kommentarer

Renate

12.01.2015 kl.19:55

Takk for gode tips :D Ett tips: Spar heller pengene og kjøp deg noe du virkelig har lyst på :) Ha en fin kveld :D

Madde K.K

12.01.2015 kl.21:06

Veldig gode tips!

Ha en fin dag :)

Skriv en ny kommentar

hits