Kjære alle som sliter på skolen

Ja, kjære deg. Du er ikke alene. De fleste av oss sliter i minst ett fag på skolen, om ikke flere. Det er helt vanlig, fordi vi kan ikke alle være best i alt. Ingen er perfekte. For eksempel meg, jeg syntes at nynorsk til tider kan være det verste som finnes på hele jorda, fordi jeg får det ikke til. Nynorsk grammatikk er helt gresk for meg, og naturfag kan virke som en eneste stor krøll til tider. Vi alle sliter med noe, men noen sliter med flere fag enn hva andre gjør på skolen. Videre om meg, så har jeg altså gått gjennom skolen med både opp og nedturer. Jeg går nå mitt siste år på videregående skole, og jeg har alltid holdt på de høye karakterene mine. Jeg er en av de få heldige som ikke trenger å øve kjempemasse før en prøve i alle fag, og det er jeg veldig glad for. Moren min er også lærer, som har vært til stor hjelp, vertfall da jeg var mindre.

Men, nå har jeg laget dårlige vaner for meg selv. Helt siden slutten på ungdomsskolen har jeg vært utrolig lat, og jeg orker ikke å øve noe særlig før en prøve. Jeg gjør alt i siste liten, og sitter sent oppe på natten for å komme meg gjennom pensum før en prøve. Jeg er sikker på at det er flere som meg som sitter og leser dette, og kjenner på den samme dårlige samvittigheten ovenfor seg selv. Sant nok, så er jeg mest kretaiv ved leggetid, og har av den grunn måtte kjøpe meg ei bok hvor jeg kan skrive ned alle de kreative ideene som kommer i hodet på meg. Dette innlegget som du leser nå, ble planlagt en natt for noen dager siden.

Tilbake til saken, så er det når mine uvaner kommer inn, at flaksen min også følger med. Hukommelsen min er veldig god. Men selv om jeg husker godt, er det blitt en uvane å slurve med skolearbeid. En uvane jeg gjerne skulle fått bort, og en uvane ingen bør ha hengende over seg. Det er bra å ha motivasjon nok til å øve godt før en prøve eller en annen evaluering, fordi der er ganske kult å være god på skolen. Jeg ser opp til dem som får høyere karakter enn meg, og ønsker mer enn gjerne å lære av dem. Jeg vil være flink på skolen, å det burde alle ha lyst til å være.
Det er gjerne mange som tror at man enten har gode sosiale evner, ellers er man flink på skolen. Jeg tror på at vi kan alle bli gode på begge. Det trenger ikke å være slik at man må velge mellom venner og skole, fordi dere går jo egentlig gjennom det samme hele gjengen. For min del blir jeg utrolig kry og stolt hver gang jeg får toppkarakterer, og det er et skikkelig nederlag om jeg får en karakter under 5. Men det er dette nivået jeg ligger på. Vi ligger alle på hvert vårt karakternivå, og det er ingen grunn til å nekte for det. Jeg er jenta som får 5 og 6, du er kanskje personen som ligger på 4 og 5, eller 2 og 3 for den saks skyld. Dette er vanskelig å få frem uten å såre noen, og uten å virke som en overfladisk idiot. Men, vi ligger alle på et karakternivå, og vi streber alltid etter å komme et hakk høyere. Uansett hvilket karakternivå man er på, blir man like glad som de på andre karakternivåer, om man klarer å overgå vår vanlige karakter. For meg, kan det være en av de beste følelsene på skolen, sett bort i fra når man får en mye høyere karakter enn forventet. 

Vi forventer alle noe av oss selv. Vi blir glade om vi mestrer, men skuffet om det ikke går så bra. Følelsen av å få en karakter lavere enn man skulle trodd, eller en så lav karakter at man innser at man kunne gjort bedre, burde ikke knuse all vilje og motivasjon vi har spart opp til skoleåret. Vi burde bare notere oss feilene i glemmeboka, komme oss videre, og kun huske på å forberede oss mer eller på en annerledes måte neste gang. Vi alle lærer på forskjellige måter, det handler bare om å finne sin egen metode.

Det er ikke alle som er like heldige som meg, og har en nær slektning som er lærer. Det er flere som ikke får hjelp i det hele tatt hjemme. Det er mange som har foreldre som enten ikke bryr seg, eller som ikke har mulighet til å hjelpe barnet sitt. Jeg har lest mange debatter rundt dette emnet, og på grunnlag av ulikheter i hjemmene, burde egentlig hele konseptet med lekser droppes. Det er feil at ikke alle skal ha samme mulighet til å lære, fordi de ikke har de samme mulighetene som andre i hjemmet sitt.


Mange av oss har også en del krav for oss selv. Krav om å få oss en jobb, et hus og en pen bil. Men, kravene som går på hvilken utdannelse du skal ta, er det du eller foreldrene dine som har de kravene? Jeg har observert, og så vidt jeg husker også lest, at man ofte tar etter foreldrene våre i denne situasjonen. Har foreldrene dine fagbrev og ingen høyere utdannelse, er det stor sjans for at du gjør akkurat det samme. Jeg syntes det er viktig at folk er bevisst på dette, og gjør bevisst egne valg, og ikke velger ut i fra hva som er "vanlig" rundt seg. For min del, skulle jeg ønske at alle hadde skyhøye krav til seg selv. At alle hadde ønsker og drømmer om å studere og få seg den fantastiske drømmejobben. Vi trenger av og til å trå ut av boksen fylt av realitet, og la tankene drømme litt fritt. De fleste av oss kan nå det vi selv vil, så lenge vi jobber hardt nok for det. 

Bare så det er sakt, er heller ingen spørsmål er dumme. Lærere er vandt med å få mange, muligens merkelige spørsmål, og de fleste blir bare glade når du viser interesse og spør om det er noe du lurer på. Lurer du på noe i timen, til leksene eller noe annet på skolen; så lurer garantert noen andre på det også. Vær den modige som tørr å søke etter svar på spørsmålet. Er du også i tvil over hva du kan gjøre for å hoppe opp en karakter i et fag? snakk med læreren din. Spør hva som må til, og hva du må jobbe med for å forbedre deg. Det å ha en liten samtale med faglæreren din om dette kan virkelig være til nytte, og jeg har selv gjort det mange ganger. 

Har du noen meninger om dette?

2 kommentarer

utfordrendehverdag

29.10.2014 kl.20:52

Kjenner til det samme problemet ja... Merker at jeg er alt for lat og mangler all motivasjon til å jobbe og øve til prøve, noe som er trist etter som jeg var veldig flink og hadde gode vaner gjennom barneskolen...

Anette

30.10.2014 kl.15:56

Du er ikke alene, nei! (;

Skriv en ny kommentar

hits