Lille speil på veggen der, hvem er vakrest i landet her?

Vi jenter har en egenskap som kan brukes på både gode og dårlige måter. Vi er utrolig flinke til å presse oss selv. Vi kan presse oss selv til å gjøre det bedre, vi kan presse oss selv til å fullføre, og vi kan hjelpe hverandre ved å presse hverandre til og gjøre gode ting. Men en god egenskap leder ofte mange flere dårlige egenskaper. Vi er helt grusomme på å legge press på oss selv og hverandre når det gjelder utseendemessig og målsettinger.

Vi vill alle være best i noe. Få de beste karakterene, vinne en konkurranse, eller være den beste vennen som alltid stiller opp. Vi kjemper mot hverandre om disse målene. Vi legger press på hverandre, og legger lista til topp høyt. Vi er frekke med hverandre, og rakker ned på hverandre for å være bedre selv. Det er ikke mange som har den fantastiske egenskapen om å samarbeide om å nå et mål sammen, fremfor å sloss om å nå de alene. 

Utseende-presset vi har på hverandre, er bare helt sykt. Det er så mye at jeg kunne skrevet en bok på flere hundre sider om det, men fortsatt ikke fått ut alt. Slik som det er nå, bør vi ikke ha en eneste feil. Vi kaller stadig hverandre stygge ting, og det som går mest igjen er fornærmelser på utseende. Kropp, klær, hudproblemer, sminke, hår, hudfarge, kjønnslegning, lista er lang. Vi lar aldri folk være som de er, vi søker etter feil hos andre mennesker. Muligens gjør vi dette for å føle at vi selv er bedre. 

Det er ikke alle som sier noe, men alle dømmer. Alle får et førsteinntrykk av noen, så raskt har du faktisk dømt en annen person. Kun ved å se på h*n. Jeg har gjort det, du har gjort det, alle gjør det. Hver gang du møter et nytt menneske, har du muligens meninger allerede før du snakker med personen. Det kan ha vært rykter om personen, eller rett og slett bare slik personen ser ut. Det er kun de beste av oss som klarer å holde slike førsteinntrykk og meninger for oss selv. Noe som egentlig alle burde klart. 

Det er helt feil at folk ikke kan være slik de ble født. Vi skal ikke måtte kjempe om å være best, og bruke hele ukelønna på sminke og klær for å se best ut. Ikke alle klarer å innrømme det, men vi blir alle påvirket av hverandre. Vi har venner, ser folk på skolen, jobb, og på gaten. Vi ser hvordan folk ser ut og oppfører seg, og selvfølgelig tar vi noe med oss. Ser du ei jente som har en sykt fin jakke, så vil jo du også ha den.

Det er her jeg kommer litt ut av emnet til dette innlegget, men et eksempel er Canada goose jakken. Den er kjempepopulær blant oss ungdommer, mange vill ha den. Vi legger et press på hverandre, det sier at alle som har denne jakken er kule. Heldigvis er den litt dyr, og det er ikke så mange som kan kjøpe den da. Noen tenker ?det gjør ingenting om bare jeg kjøper den, det er jo bare én jakke?, de burde ikke tenke slik. Fordi det er slik at for hver jakke som blir kjøpt, lager de en ny. Flere dyr blir mishandlet, og det er dere som kjøper jakken som er med på å støtte dette ved å gi dem pengene deres. Bare så det er sakt, jeg selv har tatt et standpunkt, og er helt imot pels og dyretesting.

Et annet eksempel er ved å vise til dem som er litt yngre. Nå er jeg dønn ærlig med dere, selv om dette var litt pinlig på denne alderen. Helt til jeg var 12-13 år gammel og begynnte på ungdomsskolen lekte jeg med Bratz-dukkene mine sammen med veninner, vell litt i skjul det siste året. Men vi hadde det utrolig gøy, og vi hadde aldri en eneste tanke på hvordan vi så ut. Slikt begynte ikke jeg å tenke på før jeg var 15-16 år gammel. Nå ser jeg at de som nå er 13-14 år gamle, går rundt og drikker alkohol og fester. De har fått presset fra oss som er litt eldre, helt ned i den alderen. De ser opp til oss eldre, og kopierer mye av det vi gjør. Det blr litt for dumt når ideealet av en 13-14 år gammel jente skal være slik; Hun drikker, fester ca. hver helg, sminker seg til det ugjenkjennelige, har mest likes på facebook, og hun skal kle seg penere enn alle andre 13-14 år gamle jenter. 

 

Men nå vil jeg ikke ta alle under en kam. Det finnes mange fantastiske sjeler som roser, og gir fine komplimenter til andre hver dag. Disse gledessprederne gjør virkelig en forskjell. De kan redde dagen til en person, muligens et helt liv ved å si fine ting til andre. Det finnes ikke så mange av disse, men heldigvis er det noen av oss som er så fantastiske. Flere av oss burde tenke over hva vi mener og sier til hverandre, fordi vi er ikke mye snille med hverandre. Vi lager bare et større press hele tiden, og det har ingen av oss godt av. Det finnes også ganske mange flinke folk som ikke faller for press, i alle aldre. Ingen av oss er like, men noen faller mer for press enn andre.


Så slenger jeg med årets hittil peneste bilde av meg. Sminkefri, nettop stått opp og helt på topp, jeg kunne ikke brydd meg mer.

Hva syntes du om dette presset vi har på hverandre?

Stikkord:

4 kommentarer

Åse

28.09.2013 kl.22:21

Så sykt enig i så og si alt du skrive Pia!

Tina Helen Bergem

29.09.2013 kl.10:45

Vi jenter er både jævlige og fantastiske, og sånn vil det nok være i lang tid fremover.

30.09.2013 kl.12:59

Føler ikke helt du fikk fram poenget ditt her. Følte heller ikke du tok så gode poeng med. Det er et godt omdiskutert emne som mange bør tenke seg over, og derfor viktig å skrive slik at folk tenker over hva de egentlig gjør og oppfører seg. Følte ikke helt jeg ble dratt inn i denne teksten. I tillegg at du legger ut et bilde av deg selv der du siert du ikke kunne brydd deg mindre, men lukker øynenne og redigerer det slik at man nesten ikke ser deg.

Pia Vinningland

30.09.2013 kl.14:30

Anonym: Tusen takk for tilbakemelding, skal tenke på det til neste gang :). Bildet var bare noe jeg lekte meg med i ps, og et bilde jeg ikke syntes selv var så veldig pent. Dessuten hadde jeg ikke et bilde som passet godt nok til teksten, ettersom jeg ikke liker å bruke fra google osv. Var bare derfor jeg brukte det.

Skriv en ny kommentar

hits